Bakłażan w jogurcie czyli wegańskie „śledzie pod pierzynką”

Bakłażan w jogurcie czyli wegańskie „śledzie pod pierzynką”

Nie ważne jak bardzo niektóre osoby pomstują na używanie nazw potraw mięsnych w kuchni wegańskiej i w ogóle na „podrabianie” tych potraw w kuchni roślinnej, zauważyłam że one cieszą się największym powodzeniem i na nie czytelnicy liczą najbardziej.

Na Weganmanii w Łodzi jadłam bakłażana zrobionego przez łódzką restaurację – a’la śledź w śmietanie – to danie zeszło im chyba najszybciej. Postanowiłam i ja zrobić swoją wersję, tym bardziej, że zbliżają się Święta i wielu z Was chciałby postawić na swoim stole coś co przypomina smakiem znane potrawy.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ogórki kiszone (w zależności od wielkości),
  • 1/2 jabłka,
  • 1 jogurt sojowy (użyłam tego z Kauflanda),
  • 2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól pieprz.

Wykonanie:

Najpierw bakłażany musimy upiec do miękkości w całości w skórce, wcześniej nakłuwając w kilku miejscach widelcem (mogą się piec ponad godzinę w zależności od wielkości w temperaturze 180 stopni – tak by się nie spaliły). Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia. Gdy już będą zimne, odcinamy im ogonki i zdejmujemy skórę – łatwo się to robi po prostu ściągając delikatnie od strony ogonka (szypułki). Kroimy je wzdłuż w plastry o grubości ok 0,5 cm – możemy je zostawić całe, ja jednak swoje pokroiłam na kawałki ok 5-6 cm. Bakłażany porządnie solimy, mieszamy i zostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, ogórki i jabłko, dodajemy je do bakłażana, razem z liściem laurowym i zielem, zalewamy jogurtem – dobrze mieszamy. Próbujemy – przyprawiamy do smaku pieprzem i jeszcze solą. Można też dodać trochę sok z cytryny, ale wg mnie ten jogurt jest wystarczająco kwaśny. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki, przed zjedzeniem ponownie mieszamy ponieważ bakłażan może jeszcze puścić wodę.
Wkrótce planuję zrobić wersję z rodzynkami i cebulą, obserwujcie więc co się dzieje na fanpagu i blogu 🙂

img_1285

img_1284

Smacznego!!!