Cannelloni nadziewane tofu i brokułami


Pyszne, proste danie, które zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie 🙂

Składniki:

– ok 12 rurek cannelloni,
– tofu naturalne 300 g,
– ok 150 g brokuła,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, pieprz, curry, papryka słodka, asafetyda,

na sos beszamelowy:
– ok 2 łyżki wegańskiej margaryny (użyłam Alsana),
– 1 czubata łyżka mąki,
– 1 szklanka wody lub bulionu (lub więcej),
– ok 1/2 bulionu warzywnego w kostce (eko),
– przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pierz,

– dobrej jakości keczup.

Wykonanie:

Tofu zmiksować na gładką masę, brokuły bardzo drobno pokroić, wymieszać z tofu, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawić. Włożyć nadzienie do surowych rurek makaronowych (najlepiej idzie palcami, bo masa jest klejąca).
W garnku roztopić margarynę, wsypać mąkę, chwilę ją przesmażyć. Zalać wodą i mieszając trzepaczką rozprowadzać mąkę tak żeby nie porobiły się grudki (w razie potrzeby dolewamy wody), dodajemy bulion w kostce, przyprawy i gotujemy kilka minut, ciągle mieszając.
Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 – 180 stopni. Formę do pieczenia smarujemy olejem, wylewamy na dno keczup, tak żeby przykrył cały spód, układamy na nim cannelloni, najlepiej jedno obok drugiego nie jedno na drugim. Zalewamy sosem beszamelowym, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy do miękkości makaronu ok 30 – 45 minut w temperaturze 150 stopni.
Robiłam różne nadzienia do cannelloni, ale to było najlepsze!

Smacznego!!!

print
Previous Cukinia nadziewana
Next Zielona pasta, z bobu i awokado

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *