Dekonstrukcja sushi – smażone kulki ryżowe

Dekonstrukcja sushi – smażone kulki ryżowe

Czasami zostaje nam ryż, szkoda go wyrzucić, a z sushi nie chce nam się bawić. Wymyśliłam więc pyszne kulki z ryżu o smaku sushi 😉

Składniki:

  • ryż, ok 2 szklanek ugotowanego (najlepiej klejącego) można też użyć ryżu który przygotowaliśmy specjalnie do sushi,
  • 2 płatki glonów nori,
  • 1 łyżka zaprawy do sushi (można pominąć),
  • sól, pieprz,
  • 1-2 garście płatków kukurydzianych,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Do ryżu dodać pokruszone w ręku glony nori, zaprawę, trochę soli i pieprzu, wymieszać masę. Nabierać niedużą ilość w dłoń, mocno ściskając uformować niedużą kulkę. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć lub utłuc. Kulki obtaczać w płatkach, dobrze je dociskając. Smażyć je na oleju, tak by były z każdej strony przypieczone. Proste, a pyszne. Można też oczywiście włożyć do środka kawałek ulubionego warzywa 🙂

IMG_0322

Smacznego!!!