Domowe prażynki

Domowe prażynki

Prażynki ze sklepu jak wszystkie przekąski do chrupania zawierają mnóstwo soli, tłuszczu i chemicznych dodatków, czasami mamy jednak ochotę na coś niezdrowego, dlatego zrobiłam domowe prażynki do których potrzebne są tylko 2 składniki, są ekspresowe w zrobieniu 🙂

Składniki:

  • kilka papierów ryżowych (tych do sajgonek), najlepiej najmniejszych,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Jak widzisz składniki są niewyszukane i łatwo dostępne 😀 Potrzebować też będziesz szczypców do wyciągania prażynek. Wystarczy, że w woku lub dużej patelni rozgrzejesz trochę oleju, wkładasz do niego 1 papier ryżowy, czekasz do momentu aż zacznie się zwijać i wyciągasz z patelni na talerz wyłożony papierem. Postępujesz tak z dowolną ilością papierów ryżowych. Możesz je po wyjęciu posypać wędzoną lub słodką papryką i połamać na mniejsze kawałki. Pamiętaj tylko żeby za długo ich nie trzymać w oleju bo błyskawicznie się przypalają. Najlepiej zjedz je na świeżo, gdyż później robią się bardziej miękkie. Oczywiście jak to prażynki są dosyć tłuste, ale raz nie zawsze 😉 Przynajmniej wiesz co jesz 🙂

domowe prażynki

domowe prażynki

domowe prażynki

domowe prażynki

domowe prażynki

domowe prażynki

Smacznego!!!

Zapisz

7 comments on “Domowe prażynki
  1. Maja napisał(a):

    Czy takie ryżowe prażynki mają smak zbliżony do tych ziemniaczanych, jadanych w dzieciństwie? Zastanawiam się, jak mogę uzyskać prażynki z ziemniaka właśnie, aby jednak nie zamieniły się w zwykłe chipsy, bo takie robiłam już wielokrotnie. Marzy mi się spróbowanie czegoś nowego, ale raczej konserwatywna jestem 😉 no i one-te ziemniaczki skradły już dawno moje serce. <3 Cóż poradzić, skoro serce nie sługa 😉

  2. Amel napisał(a):

    nie dodałaś, że „piją” olej jak szalone a w trakcie jedzenia okrutnie obklejają zęby…..

    • ZakręcOna napisał(a):

      Świeże nie oklejają zębów, przynajmniej mnie 🙂 Dopiero jak postoją robią się bardziej miękkie i tłuste.

  3. Marta napisał(a):

    Nie wiem czemu, ale mój papier się nie zwijał 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *