Ekspresowa zupa szparagowa


Ekspresowa zupa szparagowa, wykorzystująca to co zazwyczaj się wyrzuca, czyli odłamane ogonki szparagów (zielonych).

Składniki (1 porcja):

– ogonki z 1 pęczka szparagów zielonych,
– 2 małe ziemniaki,
– 0,5 l wody (ja użyłam wody po gotowaniu kalafiorów),
– mała garść nerkowców,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy je cienko nożykiem do obierania warzyw, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy w drobną kostkę ziemniaki. Do wody wrzucamy szparagi i ziemniaki, solimy, pieprzymy. Jeśli nie mamy wysokoobrotowego blendera (typu Vitamix), możemy od razu do gotowania dorzucić nerkowce żeby łatwiej byłoby nam je zmielić, gdy dysponujemy takim sprzętem, możemy nerkowce dodać już do mielenia.
Gdy warzywa będą miękkie, mielimy je na gładki krem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zielenizną i kilkoma orzechami nerkowca. Wlewamy w słoiki i mamy pyszną zupę do pracy, która wspaniale smakuje nawet na zimno! A do tego wykorzystaliśmy coś co byśmy wyrzucili i w kilkanaście minut ugotowaliśmy pyszną zupę 🙂

 3183

Smacznego!!!

print
Previous Pyszne burgery
Next Rozwiązanie konkursu z superżywnością i książką D.Wolfe :)

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *