Przychodzi weekend i nachodzi mnie ochota na gotowanie, tym razem padło na gołąbki z ryżem.
Miały być z ryżem i grzybami, ale farszu wyszło za mało i ugotowałam jeszcze soczewicę z porem, wyszło wystrzałowo 🙂
Składniki (16-18 szt):
- kapusta włoska,
- ok 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu pełnoziarnistego,
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
- ok 15-20 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki),
- por (może być zielona część),
- kasza manna (kilka łyżeczek),
- natka pietruszki,
- ok 3 łyżeczek mielonego siemienia lnianego,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka.
Wykonanie:
Żeby przygotować gołąbki z ryżem i grzybami, musisz je wcześniej namoczyć przez kilka godzin, później umyć i ugotować do miękkości (nie wylewaj wody z gotowania). Wyjmij grzyby i pokrój na spore kawałki. Ryż również wcześniej zalej wodą żeby trochę zmiękł, wypłucz. Do gotowania ryżu oprócz wody dolej wodę z gotowania grzybów (nie wlewaj wszystkiego, bo może zostać na spodzie piasek z grzybów). Ugotuj ryż do miękkości, pod koniec gotowania dodaj grzyby.
Ponieważ moje nadzienie miało być tylko z ryżu i grzybów, soczewicę gotowałam oddzielnie, ale myślę że można spokojnie dodać ją do ryżu. Ja wypłukałam soczewicę, por drobno pokroiłam i posoliłam, ugotowałam soczewicę razem z porem, gdy wygotowała się woda dodałam siemię lniane i wymieszałam ryż z soczewicą.
Masę dopraw natką pietruszki, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką do smaku, dodaj pod koniec kaszę mannę (tak żeby farsz nie był rzadki o ile nie wygotowała się dobrze woda).
Kapustę obgotuj, liście przyszykuj jak zwykle na gołąbki (wytnij twardą łodygę), nałóż farsz i zawiń w kopertę.
Gotuj gołąbki w dużym garnku (na spodzie połóż liście kapusty), w bulionie lub wodzie z przyprawą warzywną, liściem laurowym, zielem angielskim (płyn musi zakrywać gołąbki) i grzybkiem suszonym. Gdy kapusta będzie miękka dodaj do wody 2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dalej gotuj przez kilkadziesiąt minut.
Są bardzo pyszne 🙂
Smacznego!!!
Jeśli lubisz gołąbki, może spodobają Ci się sajgonki z kiszona kapustą, są jeszcze prostsze do zrobienia 🙂
No Comment