Gulasz z soczewicy


Składniki (na 2-3 porcje):

– 150 g soczewicy zielonej (użyłam puy),
– 1 czerwona papryka,
– kawałek dyni,
– 1 por,
– 3 ziemniaki,
– 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu,
– pół cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
– olej,
– natka pietruszki.

Wykonanie:

Soczewicę umyć, zalać wodą 1 cm ponad wysokość soczewicy, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę, dynie i paprykę również, por w plasterki. Po ok 10 minutach gotowania soczewicy dodać do niej ziemniaki, dynię, pietruszkę, por, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w ćwierć plastry, czosnek w kostkę. Przesmażyć je na oleju, dodać do gotujących się warzyw. Gdy już całość będzie miękka, dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, dosmaczamy.
Podajemy na gorąco jako samodzielne danie lub z ryżem czy kaszą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pyszne i syte 🙂

Smacznego!!!

print
Previous Ziemniaki z kalafiorem po indyjsku
Next Sałatka grecka z tofu fetą

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *