Hummus z cukinii

Hummus z cukinii

Są osoby które nie lubią ciecierzycy, a chciałby zjeść hummus bo lubią sezam 🙂 Dla tych osób, ale nie tylko mam przepis na hummus z cukinii, pyszny – dla mnie lepszy od tego oryginalnego! Jest mocno sezamowy, więc jeśli nie jesteście wielkimi fanami tahiny to użyjcie jej mniej.

Składniki:

  • 4 cienkie cukinie o długości ok 20 cm,
  • 1/2 filiżanki tahiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 mała łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie),
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Jeśli macie cukinie ekologiczne lub ze sprawdzonego źródła, możecie ich nie obierać, inne dobrze byłoby obrać. Cukinie ugotować krótko na parze, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki wrzućcie do robota lub blendera i mielcie na gładką masę, spróbujcie i przyprawcie solą do smaku. Można go używać do kanapek, jako pastę do maczania w niej warzyw lub wyjadać łyżeczką 😉

IMG_0845

Smacznego!!!

Komentarze

  1. Alina napisał(a):

    Ja robię z pieczonej cukini i pieczonego w oliwie czosnku,pycha

    1. ZakręcOna napisał(a):

      Pieczony, też musi być mega 🙂

    2. TANIA napisał(a):

      Alino, a mogłabyś podać dokładny przepis na ten twój hummus z pieczonej cukinii??? Bardzo proszę…

      1. ZakręcOna napisał(a):

        Myślę, że podobny, tylko cukinię trzeba upiec, będzie mniej wodnista 🙂

  2. Monika napisał(a):

    hmmm… ciekawe jakby z surowej wyszlo… 😉

    1. ZakręcOna napisał(a):

      Moniko, na pewno pysznie 🙂

  3. Ola napisał(a):

    A jak długo to może stać w lodówce?

    1. ZakręcOna napisał(a):

      u mnie ponad tydzień wytrzymał 🙂

  4. gefion insurance napisał(a):

    Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.