Hummus z cukinii


Są osoby które nie lubią ciecierzycy, a chciałby zjeść hummus bo lubią sezam 🙂 Dla tych osób, ale nie tylko mam przepis na hummus z cukinii, pyszny – dla mnie lepszy od tego oryginalnego! Jest mocno sezamowy, więc jeśli nie jesteście wielkimi fanami tahiny to użyjcie jej mniej.

Składniki:

  • 4 cienkie cukinie o długości ok 20 cm,
  • 1/2 filiżanki tahiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 mała łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie),
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Jeśli macie cukinie ekologiczne lub ze sprawdzonego źródła, możecie ich nie obierać, inne dobrze byłoby obrać. Cukinie ugotować krótko na parze, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki wrzućcie do robota lub blendera i mielcie na gładką masę, spróbujcie i przyprawcie solą do smaku. Można go używać do kanapek, jako pastę do maczania w niej warzyw lub wyjadać łyżeczką 😉

IMG_0845

Smacznego!!!

print
Previous Wegański bekon
Next Dwukolorowy deser z kaszy jaglanej

9 komentarzy

  1. Alina
    17 września 2016
    Odpowiedz

    Ja robię z pieczonej cukini i pieczonego w oliwie czosnku,pycha

    • 17 września 2016
      Odpowiedz

      Pieczony, też musi być mega 🙂

    • TANIA
      17 września 2016
      Odpowiedz

      Alino, a mogłabyś podać dokładny przepis na ten twój hummus z pieczonej cukinii??? Bardzo proszę…

      • 18 września 2016
        Odpowiedz

        Myślę, że podobny, tylko cukinię trzeba upiec, będzie mniej wodnista 🙂

  2. Monika
    19 września 2016
    Odpowiedz

    hmmm… ciekawe jakby z surowej wyszlo… 😉

  3. Ola
    25 września 2016
    Odpowiedz

    A jak długo to może stać w lodówce?

  4. 21 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *