Jabłka w cieście


Składniki dla 2 osób:

– 2-3 jabłka,
– ok 125 g mąki pszennej (można dodać pełnoziarnistej, zdrowsze by były jakby pełnoziarnista była w przewadze, ale takich dobrych nie udało mi się jeszcze zrobić),
– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
– woda lub mleko roślinne,
– sól,
– cukier waniliowy lub ekstrakt
– olej (smażyłam na kokosowym żeby jabłka miały aromat kokosa).

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry, delikatnie wykrawamy (najlepiej na płasko na desce) gniazda nasienne tak żeby nie złamać jabłka.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy ziemniaczaną, szczyptę soli i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy po trochu wodę lub mleko do uzyskania gęstej konsystencji (dużo gęściejszej niż na naleśniki).
Rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i kładziemy na patelni, gdy się z jednej strony usmażą (smażymy na większym ogniu) i widać że wierzchnia nie jest już całkiem surowa przewracamy na drugą stronę, najlepiej jest teraz przykryć patelnię gdyż jabłka zaczynają puszczać sok i lubią pryskać (nie jest fajnie później sprzątać ;-). Jeśli lubimy słodkie to po usmażeniu jabłka posypujemy cukrem pudrem.

 Smacznego!!!

print
Previous Indyjskie chlebki naan
Next Pasta marchewkowa "łososiowa"

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *