Jak przygotować kaszotto?


Jak przygotować kaszotto

Przyjęło się już w naszym słownictwie słowo kaszotto, jako odmiana risotta – jak nazwa wskazuje zrobione z kaszy zamiast ryżu. Tylko jak przygotować kaszotto?
Normalnie ryż się najpierw podsmaża, a później gotuje podlewając płynem. Jednak lepiej będzie wykorzystać do tego dania kaszę ugotowana na sypko. Będzie szybciej i danie będzie przyjemniejsze do jedzenia, ponieważ kasza się nie rozgotuje.

Dzisiaj chciałam Ci pokazać jak przygotować kaszotto – pyszne danie z  kaszy gryczanej która nie musi być tylko dodatkiem do sosu 😉

W poprzednim poście pokazywałam jak ugotować kaszę na sypko i ta wiedza przyda Ci się do zrobienia tego dania.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • ok 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub w sezonie świeże pomidory,
  • sól himalajska (świetna jest Look Food),
  • oregano,
  • ostra papryka,
  • pieprz,
  • olej.

Wykonanie:

Patelnia na której będziesz robić kaszotto, musi być duża, żeby wszystkie składniki się zmieściły i wygodnie się mieszało.

Zacznij od wstawienia kaszy wg wcześniejszego przepisu, gdy kasza się gotuje, pokrój paprykę w kostkę, czosnek w plasterki, cebulę w piórka a marchew zetrzyj na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć paprykę i cebulę, lekko posól. Chwilę później dorzuć marchewkę. Smaż co jakiś czas mieszając, dodaj czosnek i gdy już warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę (bez wody) oraz pomidory. Wymieszaj dobrze warzywa, dodaj do nich kaszę, przypraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką (dozując ostrość wg własnych preferencji). Smaż do czasu aż odparuje częściowo sok z pomidorów, tak by uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję.
Podawaj na gorąco, możesz posypać je świeżą zieleniną, danie zyska na smaku i dodatkowych witaminach 🙂

Jak przygotować kaszotto?
Kaszotto

Smacznego!!!

Mam nadzieję, że już wiesz jak przygotować kaszotto i będziesz się inspirować tym daniem, żeby tworzyć swoje wariacje.

Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić risotto, zobacz ten przepis na risotto z porem. Jest to mój ulubiony dodatek do risotto (na równi z grzybami). A ty jakie dodatki lubisz?

Risotto z porem

Zapisz

print
Previous Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?
Next Warsztaty w Bibliotece Pedagogicznej w Piotrkowie Trybunalskim

2 komentarze

  1. Wygląda baaaardzo smakowicie 🙂

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *