Kapusta duszona z musztardą


Czasami zastanawiam się co zrobić z kapusty oprócz gołąbków i zwykłej kapusty, znalazłam w książce Romana Rupowskiego “Zdrowiej jesz – zdrowiejesz” ciekawy przepis na kapustę z musztardą.
Prosta i zdrowa “jarzynka” do obiadu. U mnie był dzień kapuściany, gołąbki ukraińskie (tutaj) i właśnie ta kapusta, dodała ona ostrości łagodnym gołąbkom i przy okazji wykorzystałam całą główkę kapusty 🙂

Składniki:

– kawałek kapusty włoskiej (zależy od tego ile chcemy uzyskać “jarzynki”, powiedzmy połowa normalnej nie ogromnej główki),
– 1 duża cebula,
– olej,
– bulion w płynie, lub proszku,
– gałka muszkatołowa,
– 3 łyżki jogurtu sojowego (nie dałam),
– 2 łyżki musztardy (w przepisie francuska, ja dałam trochę gorczycy dla ziarenek i zwykłą musztardę),
– pieprz mielony, sól, papryka.

Wykonanie:

Kapustę myjemy, przekrawamy tak żeby nam się wygodnie kroiło i szatkujemy ją w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy w półplasterki, podsmażamy ją na oleju w garnku w którym będziemy gotować kapustę. Zalać  cebulę  bulionem, tak żeby była przykryta, dodać poszatkowaną kapustę i jeśli nie używamy musztardy francuskiej dodajemy trochę gorczycy (musztardy jeszcze nie). Dusimy wszystko razem pod przykryciem do momentu aż kapusta będzie miękka, gdy chcemy żeby było więcej płynu, podlewamy ją jeszcze bulionem (pamiętając że to nie ma być zupa, tylko jarzynka do obiadu 😉 ). Jogurt sojowy wymieszać z musztardą, wlać do kapusty, dobrze połączyć składniki (można również samej musztardy użyć), doprawić do smaku.
Kapusta gotuje się szybko (tym bardziej gdy wykorzystamy sparzoną do gołąbków pozostałość kapusty) i jest pyszna.

Smacznego!!!

print
Previous Pizza na gryczanym spodzie - bezglutenowa
Next Risotto z porem

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *