Kasza gryczana z wolnowaru – z porem


Kasza gryczana z wolnowaru, czy to możliwe? Ależ oczywiście!

Kasza gryczana na śniadanie? Czemu nie, szczególnie zimą. Gdyby nie akcja “Luty z kaszą na śniadanie” którą zaproponowała diancia, na pewno bym tak często nie jadła kaszy rano 🙂 Więc dziękuję bardzo, dianciu i zapraszam jak najwięcej osób do przyłączenia się i jedzenia kasz od rana. Są zdrowe i dają dużo energii, a poza tym, długo nie jest się po nich głodnym 🙂
Swoją kaszę zrobiłam trochę na “leniucha”, bo skorzystałam z pomocy wolnowaru (garnek elektryczny w którym potrawy robią się same, gdy śpimy, jesteśmy w pracy itp., nie trzeba ich mieszać, pilnować, są zdrowe bo grzałka ogrzewa tylko do ok 90 stopni więc nie tracą tak wielu cennych składników i witamin), tzn przed pójściem spać wrzuciłam wszystko do garnka, a w nocy (akurat się obudziłam) go wyłączyłam, bo kasza byłą już miękka. Rano czekała na mnie cieplutka, pyszna kasza.

Oczywiście można to danie przygotować w normalnym garnku, tylko wtedy trzeba go pilnować 🙂

Składniki (dla 2 osób):

– ok 3/4 kubka kaszy gryczanej niepalonej,
– 5 – 6 pieczarek,
– połowa białej części pora,
– olej (ja użyłam takiego od pomidorów suszonych),
– sok pomidorowy lub passata (można dodać trochę wody),
– sól, pieprz, pieprz ziołowy,
– natka pietruszki do posypania.

Wykonanie:

Kaszę wypłucz, wrzucić do garnka. Por pokrój w cienkie półplastry, pieczarki na ok 6 części, dodaj do garnka (wolnowara lub zwykłego), zalej sokiem pomidorowym (co najmniej dwukrotnie więcej musi być niż kaszy), dodaj przyprawy, olej, gotouj pod przykryciem do miękkości kaszy. Jeśli korzystasz tak jak ja z wolnowaru, włącz go na low i zostaw kaszę do czasu, aż będziesz ją jeść.

Tak wyglądało danie w wolnowarze zanim go włączyłam:

W wolnowarze ustawiamy temperaturę na LOW i zostawiamy na ok 3 godziny.
Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kasza wychodzi pyszna, jedwabista w smaku, nie potrzeba przy niej za dużo robić, co jest jej największym atutem, oprócz smaku oczywiście 😉

Kasza gryczana z wolnowaru
Kasza gryczana z wolnowaru

Smacznego!!!

Jeśli lubisz kaszę zobacz inne przepisy z jej wykorzystaniem, może masz ochotę na gołąbki?

Gołąbki z czerwonej kapusty

Zapisz

Zapisz

print
Previous Kasza pęczak po meksykańsku
Next Ciastka pełne wszystkiego

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *