Proste i pyszne do zrobienia (jak zawsze u mnie :)) pulpety lub jak wolisz kotleciki z ryżu i kaszy jaglanej.
Składniki:
- ryż biały – 3/4 szklanki,
- kasza jaglana – 3/4 szklanki,
- 1/4 szklanki płatków owsianych zwykłych lub bezglutenowych,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- ulubione mieszanki przypraw (np zioła prowansalskie, do ziemniaków),
- ew. szczypta ostrej papryki,
- olej.
Wykonanie:
Wypłucz porządnie ryż i kasze (razem) do momentu, aż woda przestanie być mleczna a zrobi się przeźroczysta. Zalej je wodą w ilości 3 i 1/2 szklanki, dodaj szczyptę soli, gotuj bez pokrywki na małym ogniu aż całkowicie wchłoną wodę i zmiękną. Być może pod koniec gotowania będzie trzeba je przemieszać i sprawdzić czy się nie przypaliły, ale wtedy musisz już je mieszać cały czas.
Przykryj je pokrywką i zostaw żeby trochę ostygły (możesz wynieść na balkon 😉 ).
Zmiel płatki owsiane i posiekaj zieleniznę. Masę z garnka przełóż do miski, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki, dobrze wymieszaj i spróbuj czy masa jest dostatecznie przyprawiona. Jeśli nie dopraw jeszcze trochę.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej sporo oleju (niestety), zwilżonymi dłońmi formuj nieduże kulki (jeśli chcesz możesz je spłaszczać). Smaż je na gorącym oleju obracając by z każdej strony były rumiane.
Musisz uważać bo trochę pryskają podczas odwracania i dosyć długo trwa zanim się zrobią brązowe. Odkładaj je na papier by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Najlepsze są gorące, są wtedy bardzo chrupiące, ale oczywiście można je również odgrzać później (bez oleju).
Bardzo dobrze będą smakowały z surówką z kapusty, np tą z azjatycka nutą 🙂
Smacznego!!!
Tu juz nie musze robic wariacji. Ale z pewnoscia wyprobuje ale juz po diecie dr Dabrowskiej.
Wygladaja bardzo apetycznie!!!
Są bezglutenowe to nie musisz 🙂
..zastanawiam się…a gdyby je tak upiec w piekarniku?:) Jak myślisz, udały by się, czy może uległy by np rozczłonkowaniu na kruszynki?:)
Pozdrawiam:)
Spróbować zawsze można 🙂