Kotlety z selera


Już od dawna miałam je zrobić, ale nie mogłam się przemóc, szkoda że dopiero teraz to zrobiłam, chociaż lepiej późno niż wcale. Są genialne w swojej prostocie 🙂

Składniki:

– 1 duży seler bulwiasty,
– sól, pieprz,
– bułka tarta,
– woda lub bulion,
– olej.

Wykonanie (banalnie proste):

Seler obieramy i kroimy na plastry grubości ok 1 cm (nie grubsze). Można też najpierw pokroić a później obrać.
Plastry selera gotujemy w przyprawionej solą i pieprzem wodzie lub bulionie tak żeby był raczej al dente niż rozpadający. Wyjmujemy z wody (pozostała woda może stanowić świetną bazę do bulionu), studzimy, plastry selera obsypujemy solą, pieprzem i ew. innymi ulubionymi przyprawami. Obtaczamy każdy plaster w bułce tartej dociskając ręką żeby się dobrze przykleiła (panierka bez jajka równie dobrze się trzyma), smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, podajemy na ciepło z surówką.
Pyszne 🙂

Smacznego!!!

print
Previous Nadziewany bakłażan i papryka
Next Surówka zielona z czerwonym akcentem

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *