Kotlety z ziemniaków i tofu


Zapraszam dzisiaj na pyszne kotlety, można do ich zrobienia wykorzystać pozostałe z dnia wcześniejszego ugotowane ubite ziemniaki. Są pyszne 🙂

Składniki na ok 12 średnich kotletów:

– 350 g ugotowanych i ubitych ziemniaków (u mnie były z koperkiem i odrobiną oleju rzepakowego nierafinowanego),
– 100 g tofu,
– 6 łyżek zmielonych płatków owsianych,
– 2 łyżki płatków drożdżowych (niekoniecznie),
– 2 liście mrożonego jarmużu (niekoniecznie),
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, asafetyda, tymianek,
– kasza manna lub bułka tarta do obtoczenia.

Wykonanie:

Zmiksować blenderem ręcznym ziemniaki z tofu, dodać płatki drożdżowe i owsiane, natkę pietruszki, zamrożone liście jarmużu pokruszyć (bez zgrubiałej łodygi – jak są zamrożone robi się to bardzo łatwo, łatwiej niż krojenie świeżego) i dodać do masy. Całość przyprawić do smaku. Ulepić kotlety obtoczyć w kaszy mannie lub bułce tartej, usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Ja kilka kotletów usmażyłam bez panierki i były chyba lepsze niż te obtoczone w kaszy mannie.

 

Smacznego!!!

print
Previous Pasztet z bakłażana
Next Karotenowy deser z tapioki

2 komentarze

  1. Aga
    17 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam kotlety bez panierki – wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *