ZAKRĘCONY WEGE OBIAD

Blog dla szukających inspiracji w kuchni roślinnej. Każdy zjadacz roślin znajdzie tu coś dla siebie - pyszne, łatwe do przygotowania potrawy oraz porady dotyczące roślinnego odżywania i zdrowia.
remowy wegański serek do smarowania
Bezglutenowe Na zimno - wytrawne Pasty i pasztety Podstawy kuchni wegańskiej Śniadania i kolacje

Kremowy wegański serek do smarowania

Chciałam się z Tobą podzielić tym jak zrobić w domu kremowy wegański serek do smarowania. To taka wersja serka a’la Bieluch.

Ja swój zrobiłam o smaku chrzanowym ze szczypiorkiem, ale możesz go połączyć z dowolnymi dodatkami. To jest w nim najfajniejsze jak również to, że do jego wykonania potrzebny jest tylko 1 składnik (nie licząc dodatków). Jedyna trudność w wykonaniu to czas oczekiwania ok 16 godzin, aż będzie gotowy 😉

Składniki:

  • 500 ml jogurtu sojowego,

dodatki:

  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Jak widzisz składników nie potrzeba wiele. Głównym jest jogurt sojowy, ja użyłam tego z Kauflanda. Do zrobienia serka będzie potrzebna jeszcze bardzo gęsta gaza lub specjalny woreczek do przecedzania mleka roślinnego lub do sera. Oprócz tego sitko i miseczka do oparcia sitka. Bez woreczka czy gazy niestety nie uda się zrobić serka.

Żeby przygotować serek zacznij np wieczorem (na drugi dzień będzie gotowy). Na miseczce połóż sitko (tak żeby była wolna przestrzeń na ściekający płyn), wyłóż je gęstą gazą złożoną kilka razy lub połóż woreczek do przecedzania mleka. Wlej delikatnie jogurt (żeby nie wyleciał poza woreczek), woreczek czy gazę złóż, lekko wyciskając jogurt. Na wierzchu połóż coś co obciąży w miarę równomiernie jogurt i schowaj całość do lodówki. Rano możesz go wyjąć z lodówki, sprawdzić czy dużo wody się wycisnęło i jaka jest konsystencja serka. Ja swój zostawiłam na 18 godzin ponieważ nie miałam czasu wcześniej się nim zająć.

Po wyjęciu z lodówki zdejmij obciążenie i wyjmij gotowy już „serek” do czystej miski, dopraw go solą i pieprzem i wymieszaj go z dodatkami na jakie masz ochotę.

Możesz zrobić tak jak ja serek chrzanowy, czy z suszonymi pomidorami, zieleniną czy na słodko z ananasem lub innymi dodatkami. Taki serek daje duże pole do popisu, sam w sobie jest kwaskowy w smaku nie potrzeba go zakwaszać. Wystarczy, że wymieszasz dodatki z serkiem i jeszcze przyprawisz do smaku. Do słodkiego nie dawaj oczywiście soli i pieprzu 😉
Jeśli robisz taką wersję jak ja posiekaj szczypiorek i dodaj go razem z chrzanem do serka, dobrze wymieszaj i gotowe!

Myślę, że szybko znajdziesz swój ulubiony smak serka, jest prosty do zrobienia, potrzebuje tylko czasu i odpowiedniego przyprawienia. Kremowy wegański serek do smarowania jest bardzo gładki, wręcz jedwabisty, a w smaku po prostu pyszny!

remowy wegański serek do smarowania

remowy wegański serek do smarowania

Smacznego!!!