Makaron z sosem “śmietanowo”- pieczarkowym


Danie szybkie i pyszne 🙂 Dzięki silken tofu (tofu jedwabiste) sos jest gładki i pyszny. Przygotowanie 3 porcji zajęło tylko 15 minut!

Składniki:

– makron (u mnie kukurydziane penne),
– 10 sporych pieczarek,
– 1 opakowanie silken tofu miękkiego (340 g),
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 pęczka koperku,
– sól, pieprz,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– olej.

Wykonanie:

Wstawić wodę na makron. Obrać i umyć cebulę, pokroić w półplastry. Umyć i pokroić w cienkie kawałki pieczarki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na nim cebulę, dodać pieczarki, posolić, smażyć przez chwilę, podlać odrobiną wody.
Jeśli woda na makaron się zagotowała solimy ją i wrzucamy makaron (kukurydziany gotuje się ponad 10 minut). Silken tofu miksujemy na gładko żyrafą, dodajemy do duszących się pieczarek i dalej dusimy, przyprawiając solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy posiekany koperek. Sos trzymamy na patelni do czasu aż pieczarki będą miękkie.
Makaron odcedzamy, polewamy sosem i zjadamy szybko dopóki gorące 🙂

3162

 Smacznego!!!

print
Previous Rosół warzywny na diecie dr Dąbrowskiej z marchewkowym makaronem
Next Super obiad :) kotlety w sosie i surówka chińska

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *