Mus pomarańczowo – limonkowy


Przepyszny, lekki mus, kwaskowaty, orzeźwiający na spodzie z orzechów i daktyli 🙂 Można go również zrobić w wersji bez spodu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów (użyłam pół na pół nerkowców i włoskich),
  • 5 świeżych daktyli,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (mnie wystarczyła 1 sztuka),
  • 1 łyżka agar-agar,
  • sok z 1 limonki,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 tofu jedwabiste miękkie,
  • ok 1/2 szklanki syropu klonowego lub z agawy,
  • skórka starta z 1 limonki.

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu: mielimy orzechy i wiórki na drobne kawałki, dodajemy daktyle i mielimy do uzyskania kleistej masy (można ew. dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego), wykładamy masą 3 lub 4 małe szklanki, odstawiamy je na chwilę.
W blenderze mielimy tofu jedwabiste, syrop klonowy i skórkę z limonki. Do garnka wlewamy sok z pomarańczy, z limonki, wodę oraz wsypujemy agar agar, wszystko dobrze mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy, przestudzamy (ale nie za długo bo się szybko ścina) i wlewamy do blendera z tofu, mielimy żeby masy się połączyły i napowietrzyły. Oczywiście możemy spróbować czy jest wystarczającą słodka, jeśli nie to dosładzamy i znów mielimy.

Masę wylewamy do szklanek, możemy ją udekorować tartą skórką z limonki lub kawałkami mandarynek i wstawiamy do lodówki, aż się schłodzi.

img_1319

img_1307

Smacznego!!!

print
Previous Zupa miso z grzybami enoki
Next Lekka sałatka makaronowa

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *