Naleśniki gryczane


Kto nie lubi naleśników?

Składniki (na ok 9 naleśników):

– 150 g maki gryczanej (zmieliłam w młynku do kawy kaszę gryczana niepaloną),
– 5 łyżek mąki kukurydzianej (również zmieliłam kasze kukurydzianą bo akurat nie miałam mąki),
– 3 łyżki maki ziemniaczanej,
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
– mleko sojowe lub woda,
– szczypta soli,
– olej.

Wykonanie:

Tak jak normalnych naleśników 🙂 Mieszamy suche składniki ze sobą, dodajemy mleko sojowe (ja dałam waniliowe i wodę) w takiej ilości żeby wyszło ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Ważne jest żeby wszystkie suche składniki były zmielone na drobny pył, ja niestety nie zrobiłam tego dosyć dokładnie i dlatego na początku naleśniki wyszły mi grubsze. Dlatego po usmażeniu 2 pierwszych ciasto potraktowałam jeszcze mikserem ręcznym (żyrafą) i polecam zrobić to od razu, gdyż dzięki temu ciasto robi się bardziej pulchne.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej naoliwionej patelni. Niestety te naleśniki potrzebują trochę więcej oleju niż zwykłe, dlatego po usmażeniu każdego naleśnika trzeba znów wlewać olej na patelnie.
Naleśniki po usmażeniu są raczej chrupiące (szczególnie brzegi), ale jeśli trochę poleżą to robią się bardziej miękkie.
Smakowały mi bardzo z dżemem własnej roboty 🙂

 Smacznego!!!

print
Previous Bezglutenowy sernik z tofu
Next Wegański grill

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *