Naleśniki z mąką kukurydzianą


Takie naleśniki można sobie naszykować wieczorem a rano zjeść z warzywami 🙂

Składniki:

– 1 kubek mąki kukurydzianej,
– 2 kubki mąki razowej,
– 3/4 mąki z płatków owsianych
(zmielone w młynku płatki),
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– ok 1/3 kubka oleju,
–  woda,
– sól.

Wykonanie:

Mieszamy ze sobą w misce suche składniki, dodajemy olej i lejemy powoli wodę, mieszając ciasto. Konsystencję musi mieć lejącą. Smażymy na próbę jednego naleśnika, jeśli nie przywiera do patelni i się nie rozrywa tzn że ciasto jest dobre, gdyby się przyklejało to trzeba trochę dolać olej a gdy naleśnik będzie się bardzo rwał (chociaż nie powinien) po usmażeniu musimy 1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodać.
Ja zawsze odkładając naleśnik na talerz przekładam je co jakiś czas żeby ten świeżo usmażony był pod spodem albo pomiędzy innymi naleśnikami gdyż wtedy miękną. Są elastyczne i pyszne 🙂

Można je zjeść z dżemem lub z warzywami (o tym później) albo zrobić krokiety.

Smacznego!!!

print
Previous Zupa z białych warzyw
Next Naleśniki z warzywami

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *