Pankejki (pancakes) z musem jabłkowym


Dzisiaj rano zastałam w lodówce pustki 😉 po krótkiej myśli postanowiłam zrobić puszyste amerykańskie naleśniki, bo mąkę i jakieś mleko zawsze mam.

Pancakes z musem jabłkowym robi się szybko a polane słodkim syropem lub podane z karmelizowanymi owcami smakują chyba każdemu. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że są bardziej miękkie i mokre.

Składniki (na 10 małych pankejków):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki musu jabłkowego (u mnie były to po prostu zmielone w blenderze jabłka z odrobiną cynamonu).

Wykonanie:

Bardzo proste, wystarczy że wymieszasz suche składniki, dodasz mleko i mus jabłkowy, dobrze wszystko wymieszasz. Smaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Możesz je podać z karmelizowanymi owocami, jabłkami lub śliwkami, zrobionymi wg tego przepisu.

pancakes z museum jabłkowym

Smacznego!!!

print
Previous Zupa z cukinii z kaszą jaglaną
Next Pokaz kulinarny w Domu Światła Tęczy - Dolina Baryczy

2 komentarze

  1. Beata
    4 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Cudowne! Po raz pierwszy robiłam pankejki i wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis, szukałam właśnie takich w wersji wegańskiej . Polecam zrobić,jeśli ktoś nie ma syropu tak jak ja, taki krem bananowy. Najpierw pokroić drobno banana, potem do rondelka dodać 2 łyżeczki oleju kokosowego,gdy już się rozpuszczą włożyć pokrojonego banana i poczekać aż całkowicie się rozpuści cały czas mieszając łyżeczką, by się nie przypaliło. Na koniec dodałam cynamonu i posmarowałam pankejki. Wyszło nieziemsko! Jeszcze raz wielkie dzięki za pyszne śniadanko

    • 4 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Beato, ciesze się że Ci smakowały i dziękuję za pomysł 🙂

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *