Papryka nadziewana warzywami- dieta dr Dąbrowskiej

Papryka nadziewana warzywami- dieta dr Dąbrowskiej

Kolejny szybki i pyszny przepis dla osób na diecie dr Dąbrowskiej, ale nie tylko, ponieważ będzie smakowała każdemu – papryka nadziewana warzywami.

Składniki:

  • 2-3 czerwone papryki,
  • 1 szklanka krojonej w kostkę surowej marchwi,
  • ok 10 zamrożonych kostek szpinaku w liściach,
  • kilka różyczek kalafiora (również mrożonego użyłam,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek,
  • zielenina do posypania.

Wykonanie:

Ugotuj w niedużej ilości wody miękkości marchew, szpinak i kalafior, gdy będzie dużo płynu, odcedź je (ale nie wylewaj płynu). Warzywa przypraw do smaku. Paprykę przekrój na pół (możesz też ją zostawić całą, wycinając tylko gniazdo nasienne). Nałóż farsz do papryk,  ułóż ją w blaszce do pieczenia, tak by się nie przewracały, na spód wlej trochę odlanej wody.

Blaszkę przykryj folią aluminiową, piecz przez ok 40 minut w temperaturze ok 180 stopni, po tym czasie zdejmij folię i sprawdź czy papryka jest miękka i kilka minut piecz ją bez przykrycia.
Przed podaniem posyp paprykę posiekaną zieleniną.

Jest pyszna i bardzo syta, pomimo tego, że została nadziana samymi warzywami.

papryka nadziewana warzywami

papryka nadziewana – dieta dr Dąbrowskiej

Smacznego!!!

Ta śliczna salaterka – liść hosty została zrobiona rękoma Agnieszki z Pracowni Ceramicznej „Z ognia czerpane”.

Tutaj znajdziesz więcej przepisów zgodnych z założeniami diety:

Oczyszczanie dietą dr Dąbrowskiej – dzień 2

Zapisz

Zapisz

Komentarze

  1. Ula napisał(a):

    a czy można taką paprykę zrobić w szybkowarze?

    1. ZakręcOna napisał(a):

      Myślę, że można ale musisz pilnować żeby za mocno się nie gotowała i żeby całe nadzienie nie wyszło z papryki. Trochę bym się bała w nim robić bo nie ma takiej kontroli. Ale rozumiem, że chodzi Ci o skrócenie czasu przygotowania 🙂