ZAKRĘCONY WEGE OBIAD

Blog dla szukających inspiracji w kuchni roślinnej. Każdy zjadacz roślin znajdzie tu coś dla siebie - pyszne, łatwe do przygotowania potrawy oraz porady dotyczące roślinnego odżywania i zdrowia.
Pasty i pasztety

Pasta z soczewicy, słonecznika i ogórków małosolnych

Składniki:

– ok 150 – 200 g suszonej drobnej soczewicy brązowej (dowiedziałam się wczoraj że to jest czerwona tylko z łuską 😉 ),
– 1/2 szklanki pestek słonecznika,
– 2 ogórki małosolne,
– 1 cebula,
– kilka gałązek natki pietruszki,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Soczewicę można trochę wcześniej namoczyć, jeśli nie mamy czasu to tylko ją płuczemy i gotujemy w wodzie (musi być ok 2 razy więcej niż soczewicy), kilka minut przed wyłączeniem soczewicy wrzucamy do niej wypłukany słonecznik, gotujemy razem do miękkości soczewicy. Najlepiej żeby cała woda się wygotowała. Dzięki łusce nie rozgotowuje się tak jak czerwona tylko zachowuje swój kształt.
Cebule drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Natkę pietruszki drobno kroimy, ogórki ścieramy na drobnej tarce. Soczewicę ze słonecznikiem miksujemy na gładką masę (można też zostawić kawałki soczewicy i słonecznika), dodajemy do masy cebulkę, ogórka i natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę oleju żeby pasta nie była sucha. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy tak jak lubimy np na pieczywie 🙂

Smacznego!!!