Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Polecam Wam szybką i pyszną pastę do chleba. Składnikiem który musi się w niej znaleźć i który dodaje jej niesamowitego smaku jest olej słonecznikowy, ale tylko i wyłącznie tłoczony na zimno. Ma on niesamowity aromat i smak (można go kupić np w Rossmanie albo czasami w Lidlu).

Składniki:

– ok 1 szklanki czerwonej soczewicy,
– 1 cebula (średnich rozmiarów),
– olej słonecznikowy,
– kasza manna błyskawiczna (1-2 łyżki),
– ok 2 łyżek natki pietruszki,
– majeranek, papryka ostra (suszona), sól, pieprz.

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy, zalewamy podwójną ilością wody, gotujemy aż się rozgotuje, Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przesmażamy na oleju słonecznikowym (nie żałując go), dodajemy ją do miękkiej soczewicy (nie wyłączając ognia). Wsypujemy do garnka ok 1 łyżki kaszy manny, dokładnie i szybko mieszamy, gdy masa będziejeszcze za rzadka, dodajemy jeszcze jedną łyżkę manny i gotujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, roztarty w palcach majeranek i pozostałe przyprawy do smaku. Jeśli pasta jest sucha dodajemy jeszcze oleju, lub polewamy ją po wierzchu po przełożeniu do pojemnika.
Jest naprawdę pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu 🙂

 

Smacznego!!!