Pasztet z chleba ze śliwką


Czasami zostaje nam chleb i nie wiadomo co z nim zrobić, wyrzucić szkoda a nie zawsze mamy ochotę zjeść. Chociaż, ja zazwyczaj mrożę chleb, ten już był czerstwy i nie nadawał się do zamrożenia.

Składniki: (na 2 foremki):

– 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno – żytniego),
– mleko sojowe (ok 0,5 l),
– 4 łyżki mąki pszennej,
– 4 bardzo duże pieczarki,
– 2 duże cebule,
– olej do smażenia,
– śliwki suszone,
– garść słonecznika,
– przyprawa do kurczaka,
– majeranek, czosnek,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć je na oleju. Chleb lekko wycisnąć, zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulą (gdy nie mamy maszynki, możemy użyć malaksera – ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki 🙁 ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie.

IMG_0135
IMG_0137

Smacznego!!!

Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego 🙂

print
Previous Ekspresowy mus czekoladowo - pomarańczowy
Next Faszerowane pieczarki portobello + sos serowy z nerkowców

2 komentarze

  1. Monika
    5 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam pasztet w weekend. Naprawdę smaczny 😉 częstowałam mięsożerców i im również bardzo smakował. Będę robić na zapas i mrozić, świetna przekąska do pracy.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *