Prasa do tłoczenia oleju SANA EUJ-702 – olej z migdałów, orzechów ziemnych i kokosa

Prasa do tłoczenia oleju SANA EUJ-702 – olej z migdałów, orzechów ziemnych i kokosa

Dalszy ciąg testowania prasy do tłoczenia oleju marki SANA EUJ-702 – czyli przystawki do wyciskarek wolnoobrotowych Sana EUJ-707, Sana EUJ-606, Omega 8006, Omega 8004, Vidia SJ002, Vidia SJ001.

Prasa do tłoczenia oleju nie jest dla każdego – przede wszystkim dlatego, że trzeba mieć którąś z modeli wyciskarek wolnobrotowych, nie jest też dla osób które są ciągle w biegu i nie mają na nic czasu. Jeśli jednak już masz wyciskarkę może to oznaczać, że zdrowie jest dla Ciebie ważne. Że wyciskasz dzięki niej soki czyli znajdziesz również czas na wytłoczenie oleju do surówki na obiad czy do maseczki na włosy lub jako balsam do ciała. Bo nie ma lepszego oleju niż wytłoczony w domu z dobrej jakości nasion czy orzechów. Dodatkowo możesz przy jej pomocy naszykować płatki owsiane na śniadanie dla całej rodziny.

Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie, dlatego warto o nie dbać. Będą i tacy którzy stwierdzą, że nie potrzeba do tego specjalnych sprzętów, może i nie, ale jak się lubi wiedzieć skąd pochodzi i co zawiera Twoje jedzenie to takie domowe „gadżety” są bardzo przydatne. Ja lubię wiedzieć co jem, dlatego olej tłoczę w domu sama, do czego i Was zachęcam, ponieważ teraz stało się to bardzo proste.

Dzisiaj przyszła kolej na tłoczenie oleju z: migdałów, orzechów ziemnych i wiórków kokosowych.

Olej kokosowy.

Do tłoczenia wiórków podchodziłam bardzo niepewnie po przeczytaniu w instrukcji, że należy je wsypywać partiami po odrobinie. Szczerze mówiąc bałam się, że coś będzie się zapychać, ale nic bardziej mylnego, wiórki (bez konserwantów) tłoczą się bardzo dobrze, olej z nich pięknie kapie. Wytłoki są suche i twarde. Podczas tłoczenia czuć delikatnie zapach kokosa. Pozostałe wytłoki będą doskonałym składnikiem ciastek (przepis na ich wykorzystanie wkrótce).
Na filmiku i na zdjęciach możecie popatrzeć jak to się odbywa:

prasa do tłoczenia oleju

tłoczenie oleju kokosowego

prasa do tłoczenia oleju

olej kokosowy zaczyna kapać

prasa do tłoczenia oleju

wiórki kokosowe powstałe podczas tłoczenia oleju

prasa do tłoczenia oleju

kokosowe wióry

Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk, oczywiście wszystkie to zawiera również olej kokosowy tłoczony na zimno.

Skład Oleju kokosowego.
Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Zawartość poszczególnych substancji jest uzależniona od warunków, w jakich powstał surowiec (warunków lokalnych dla poszczególnych plantacji palmowych, warunków pogodowych, nasłonecznienia itp.).

Właściwości Oleju Kokosowego.
Jest olejem nieschnącym. Po otwarciu może być zdatny do spożycia przez okres dwunastu miesięcy. W czystej postaci ma wygląd białej śliskiej masy o charakterystycznym kokosowym zapachu. Zupełnie pozbawione zapachu są oleje rafinowane (po tym możne je odróżnić od olejów tłoczonych na zimno). Temperatura topnienia oleju kokosowego 23-26 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy jest doskonałym olejem spożywczym. Jest olejem bardzo odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia. Można go stosować do smarowania kanapek, jako dodatek do sałatek i wszelakich dań. Poza walorami smakowymi o jego wartości decyduje przede wszystkim szereg dobroczynnych oddziaływań na organizm.
Olej kokosowy przez wzgląd na swoje właściwości znajduje szereg zastosowań w kosmetyce. Wspaniale nawilża i odżywia skórę. Jest stosowany w czystej postaci do nacierania ciała i do masażu oraz jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, Szczególnie polecany jest dla skóry dojrzałej ze względu na mocne oddziaływanie nawilżające. Łagodzi skutki upływającego czasu i pomaga niwelować efekty starzenia.
Olej kokosowy jest polecany przy Atopowym zapaleniu skóry – AZS oraz dla uszkodzonej przez słońce skóry jako substancja łagodząca i ułatwiająca gojenie.
Olej kokosowy jest również stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Często jest stosowany w postaci czystej do nacierania włosów, co przynosi efekty nieosiągalne w przypadku stosowania innych substancji nawilżających. Olej kokosowy ma działanie „chłodzące” i uspokajające. To decyduje o jego potencjale pozytywnego oddziaływania dla zdrowia.

Olej z migdałów

Być może pamiętacie, że większe nasiona czy orzechy – w tym również migdały należy przed tłoczeniem rozdrobnić. Najlepiej posiekać nożem – by kawałki nie były większe niż ziarno słonecznika. Orzechy muszę być dobrej jakości, nie wysuszone, jeśli chcemy uzyskać olej dobrej jakości i większą jego ilość powinniśmy użyć migdałów surowych – nie prażonych. Oprócz tego, że trzeba je posiekać z tłoczeniem oleju nie ma żadnych problemów. Dosypywałam tylko co jakiś czas orzechy do  miseczki zasypowej i olej tłoczył się sam.

prasa do tłoczenia oleju

tłoczenie oleju migdałowego

prasa do tłoczenia oleju

tłoczenie oleju migdałowego

prasa do tłoczenia oleju

kap kap

Olej z migdałów słodkich

Myślałam, że olej będzie pachniał bardzo migdałowo, ale jego zapach jest bardzo delikatny i subtelny, ma lekko brązowy kolor. Zawiera spore ilości antyoksydantów, witaminy oraz minerały, a także kwasy tłuszczowe – w głównej mierze oleinowy (63-73% zawartości) i linolowy (21-29%). Olej migdałowy jest jadalny. Użyty w kuchni, wzbogaci potrawy o bardzo delikatny, słodkawy smak, dlatego też najbardziej nadaje się do deserów, słodkich śniadań, a także dań z ryb, koktajli i sałatek. Jego trwałość wynosi od 4 do 6 miesięcy. Traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 70 ̊ C. A Spośród wszystkich orzechów jadalnych, migdały zawierają najwięcej witaminy E. Silnego antyoksydantu, którego wpływ na zdrowie i piękny wygląd jest ogromny. Witamina ta przenika oczywiście do produkowanego z migdałów oleju (poza nią zawiera on jeszcze witaminę A, D i ryboflawinę). Co więcej, witamina E przedłuża trwałość oleju, będąc jego naturalnym konserwantem.

W przemyśle kosmetycznym, olej migdałowy znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji kosmetyków głęboko nawilżających oraz mydeł. Dodawany jest do balsamów, odżywek do włosów i kremów. Wyróżniają go silne właściwości nawilżające, dlatego przywraca prawidłowy stan nawet bardzo suchej skórze. Poza tym świetnie regeneruje i ochrania. Łagodzi stany zapalne, pomaga skórze wrażliwej i atopowej. Może, a nawet powinien być stosowany na skórę z problemami, takimi jak łuszczyca czy egzema. Warto stosować go podczas ciąży, bo zapobiega powstawaniu rozstępów i zwiększa elastyczność skóry.
Olej migdałowy to produkt łagodny i bezpieczny, ceniony także przez rodziców małych dzieci (jest idealny do pielęgnacji skóry maluchów, może zastąpić standardową oliwkę). Lubimy go, poza tym, za lekkość i szybkość wchłaniania. Nie pozostawia na skórze drażniącej, tłustej warstwy. Na co dzień możemy nakładać go na rozdwojone końcówki włosów (nie obciąży ich) lub smarować nim dłonie, paznokcie (w celu pozbycia się skórek) i szorstkie miejsca na skórze (łokcie, kolana).
Olej migdałowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów do masażu. W aromaterapii stanowi olej bazowy. W zależności od tego, jaki efekt ma przynieść masaż, bazę uzupełniamy mieszaniną naturalnych olejków eterycznych.
Jeśli chcesz zrobić masaż energetyzujący możesz zrobić własny olej do masażu używając:

  • 50 ml oleju migdałowego,
  • 7 kropli olejku rozmarynowego,
  • 3 kropli olejku geraniowego.

Olej z orzechów ziemnych

Z orzechami ziemnymi postępujemy identycznie jak z migdałami, czyli je siekamy, nie używajcie orzechów prażonych do wyciskania oleju, bo raczej nic z nich nie wyciśniecie 😉

prasa do tłoczenia oleju

tłoczenie orzcehów ziemnych

prasa do tłoczenia oleju

orzechowe wytłoki

Prasa do oleju

olej z orzechów ziemnych

Olej z orzechów ziemnych tłoczony na zimno

Olej ten ma dużo bardziej intensywny zapach niż olej migdałowy. Tłoczony na zimno olej z orzeszków ziemnych może zachować swoje właściwości przez okres około rok, ale przecież nikt nie będzie tyle czasu przetrzymywał tak pysznego oleju 🙂

Olej z orzeszków ziemnych może zapewniać wiele korzyści dla zdrowia, jednak pod warunkiem, że będzie stosowany z umiarem. Posiada wysoki poziom przeciwutleniających polifenoli, które umożliwiają neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników, powodujących przewlekłe choroby, takie jak nowotwory czy chorobę Alzheimera.
W swoim składzie zawiera również resweratrol, będący jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który może wchodzić w interakcje z różnymi hormonami, takimi jak angiotensyna. Pomaga on m.in. zmniejszyć ciśnienie krwi, a tym samym zmniejszyć szkodliwą presję na układ sercowo-naczyniowy.
Olej arachidowy posiada również potencjał ochrony zdrowia serca, gdyż dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu oleinowego, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, przy jednoczesnym wpływaniu na zwiększanie poziomu dobrego cholesterolu. Pomaga tym samym uniknąć wielu ciężkich dolegliwości kardiologicznych, takich jak zwężenie tętnic wieńcowych, zawał serca, udar mózgu czy miażdżyca.

Niestety nieodpowiednie proporcje kwasów omega-3 i omega-6 mogą w dłuższej perspektywie negatywnie wpływać na nasz stan zdrowia i samopoczucie. Z tego względu doradza się, by olej arachidowy stosować do na zimno i oczywiście z umiarem.

Wcześniejsze wpisy nt. prasy do tłoczenia oleju SANA EUJ-702, którą miałam okazję testować dzięki uprzejmości firmy EUJUICERS możecie przeczytać tutaj:

Prasa do oleju Sana EUJ-702- przystawka do wyciskarek Sana, Omega, Oscar, Vidia

Prasa do tłoczenia Sana EUJ-702 – tłoczenie oleju ze słonecznika, maku i siemienia

Prasa do tłoczenia SANA EUJ-702 – olej z czarnuszki, sezamu i pestek dyni

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *