Pulpety z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

Pulpety z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym

Co zrobić z kaszą jęczmienną pozostałą z dnia wcześniejszego? Pulpety 🙂 Są zdrowsze niż kotlety bo nie smażone, właściwie odgrzewa się je tylko w sosie, są szybkie do zrobienia i pyszne. Przypominają pulpety z kaszy jaglanej robione przez Matkę Wegankę.

Składniki:

– ok 2 szklanek ugotowanej kaszy jęczmiennej,
– pół paczki tofu naturalnego (ok 90 g),
– ok 4 łyżek mielonego siemienia lnianego,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki bułki tartej,
– 3 łyżki posiekanego koperku,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, chili, asafetyda (zamiennik czosnku i cebuli), sos sojowy.

Wykonanie:

Kaszę i tofu zmiksować blenderem ręcznym niekoniecznie dokładnie 😉 dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.  Pozostaje nam tylko ulepić z masy małe kulki i pogotować je kilka minut w sosie (wrzucamy je do już gorącego sosu).

Sos zrobiłam najprostszy:

Użyłam zamrożonych swoich pomidorów. Wrzuciłam je na niewielką ilość wody, rozgotowałam, dodając 2 łyżeczki koncentratu, trochę suszonych warzyw, pieprz, sól i pół pokrojonej cebuli. Gdy całość się rozgotowała zmiksowałam sos (pomidory były ze skórą), dodałam 2 łyżki słonecznika i 3 łyżki koperku.
Sos gotowałam w szerokim, niskim garnku, tak żeby sporo pulpetów się zmieściło w jednej warstwie.

Jak widzicie potrawa jest bardzo szybka i prosta do przygotowania 🙂 a do tego pulpety są pyszne. Można je podać z kaszą gryczaną paloną (jest ostrzejsza w smaku), z chlebem, ziemniakami, a nawet z makaronem 🙂

Smacznego!!!