Dzisiaj dalszy ciąg potraw typu fast food, ale zdrowych i pysznych 🙂 Kotlety są pyszne, nie tłuste, soczyste, w sam raz do hamburgerów.
Składniki (na 6 dużych kotletów)
– 1 szklanki startej marchewki,
– 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
– 1/2 szklanki słonecznika,
– 1/2 szklanki siemienia lnianego,
– 1 cebula,
– 1/2 szklanki bułki tartej,
– 1/4 szklanki oleju,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– łyżeczka suszonego imbiru,
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
– sól, pieprz do smaku.
Oprócz tego:
– bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu),
– sałata lub szpinak, rukola,
– pomidory,
– ogórki,
– cebula,
– musztarda, keczup, majonez.
Wykonanie:
Składniki na kotlety dobrze ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej na 2- 3 godziny, nabiorą wtedy więcej smaku i siemię napęcznieje).
Formujemy duże kotlety (mniej więcej takie jak bułki które mamy lub większe. Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 minut (ustawienie góra dół + termoobieg), po tym czasie przewracamy kotlety na drugą stronę i jeszcze dopiekamy ok 10 minut.
Pod koniec pieczenia wkładamy na chwilę bułki do piekarnika żeby się lekko przypiekły. Wyjmujemy upieczone kotlety i chrupiące bułki, smarujemy spód bułki musztardą, układamy sałatę, plastry pomidorów, odrobinę keczupu, ogórki, cebulę, majonez, keczup i przykrywamy bułką.
To jest pyszne!
Smacznego!!!
No Comment