Ryż basmati z orzeszkami ziemnymi i rozmarynem


Zakochałam się w tym ryżu 🙂

Robiłam go kilka razy, czasami z cebulą, czasami z porem, obie wersje są pyszne 🙂

Składniki (na 2 porcje)

– ok 200 g ryżu basmati,
– 2 cebule lub biała część pora,
– ok 1/2 łyżeczki kurkumy,
– garść orzechów ziemnych
(niestety miałam tylko solone),
– kawałek gałązki świeżego rozmarynu
– olej,
– woda lub bulion warzywny,
– sól, pieprz, sos sojowy, odrobina chili.

Wykonanie:

Ryż namoczyć przez co najmniej 30 minut, później dobrze wypłukać, wsypać na sitko żeby odciekł z wody. Cebulę lub por pokroić w półplastry.
Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebulę (lub por), lekko posolić, gdy stanie się szklista, dodać kurkumę, dobrze wymieszać. Wsypać ryż, smażyć go ciągle mieszając (lubi się przykleić), dodać orzechy, gdy ryż będzie szklisty, podlać całość wodą, tak żeby była ponad poziom ryżu. Można zmniejszyć ogień. Mieszamy ryż co jakiś czas, ewentualnie dodajemy jeszcze wody gdy wyparuje a ryż nie jest jeszcze miękki. Pod koniec dodajemy pokrojony rozmaryn, przyprawiamy całość sosem sojowym, chili, pieprzem, solą. Odparowujemy całą wodę, tak by ryż był sypki. Zjadamy ze smakiem (inaczej się nie da 😉 ).

 

Smacznego!!!

print
Previous Szybki jedwabisty "jogurt" czekoladowy
Next Placki gryczano - ziemniaczane z sosem boczniakowo - musztardowym

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *