Spring rollsy


Czasami mamy ochotę zjeść coś lekkiego, wiosennego pomimo zimowej aury, fajnym pomysłem są sajgonki na zimno czyli spring rolls, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw.

Fajnym pomysłem jest zawinięcie w papier ryżowy surowych warzyw (lub nawet owoców), wyglądają pięknie i wspaniale smakują!

Składniki:

– kilka płatów papieru ryżowego (u mnie 6),
– 1/2 czerwonej papryki,
– 2 pałki selera naciowego,
– 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,
– 1 mała cebula,
– kiełki rzodkiewki,
– 1 mała marchewka.

Wykonanie:

Warzywa umyj, paprykę i sałatę pokrój w paski, marchew obierz i obieraczką pokrój w cienkie paski, cebulę w półplastry, selera naciowego delikatnie obierz z łyka, pokrój na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki.
Przygotuj talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę. Na talerz nalej trochę wody (ja używam letniej), włóż do niej 1 arkusz papieru – nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać – możesz go przełożyć na chwilę na drugą stronę i ostrożnie wyciągnij kładąc na desce – musisz uważać bo lubi się marszczyć i przyklejać do siebie, a jak już się to stanie to ciężko jest go rozkleić.
Przy zawijaniu postępuj dokładnie tak jak z gołąbkami czy sajgonkami na ciepło, ułóż ok 2 cm od brzegu, ze swojej strony sałatę, na niej pozostałe warzywa, odrobinę posól, nałóż kawałek papieru na farsz i zawiń “w kopertę” (czyli teraz boki do środka i rolujesz całość ciasno zawijając). Postępuj tak do wykorzystania składników.
Sajgonki (spring rolls), możesz ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek. Możesz ich użyć jako przystawki na imprezie (pięknie się prezentują), lub zjeść na kolację czy śniadanie. Fajne w nich jest to, że można użyć dowolnych warzyw, byleby było kolorowo 🙂

Spring rolls
Sajgonki na zimno

Spring rolls
Spring rolls

Smacznego!!!

Zapisz

print
Previous Seler naciowy zapiekany pod pierzynką
Next Kotlety z ciecierzycy, kaszy pęczak i jarmużu

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *