Sałatka a’la gyros z ciecierzycą


Zrobiłam pyszną sałatkę z ciecierzycą upieczoną w przyprawie gyros, inspiracją była TA sałatka.

Składniki:

– puszka ciecierzycy,
– 2 pomidory,
– 1 cebula,
– 2 ogórki konserwowe,
– kilka czarnych oliwek,
– szczypiorek,
– zielony ogórek,
– szpinak baby,
– roszponka (można użyć sałaty lodowej),
– przyprawa gyros,
– olej,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Ciecierzycę bardzo dobrze odsączyć, polać ją 1 łyżką oleju, posypać sporą ilością przyprawy gyros. Piekarnik rozgrzać do ok 180 stopni, ciecierzycę rozłożyć na papierze do pieczenia i piec ok 15 – 20 minut.
Pokroić ogórki i cebulę w ćwierć plastry, pomidory w kawałki, oliwki w plastry, szczypiorek posiekać. Wymieszać warzywa ze sobą, dodać sałatę i szpinak (lub sałatę lodową), dodać wystudzoną ciecierzycę, przyprawić, gdy będzie sucha dodać trochę oleju.
Najlepsza będzie gdy trochę się przegryzie.

 

Smacznego!!!

print
Previous Niepozorny makaron pełen smaku
Next Burgery z okary i innych "resztek"

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *