Sałatka a’la gyros


Inna, również bardzo dobra sałatka z przyprawą gyros.

Składniki:

– kilka liści sałaty lodowej,
– pół puszki kukurydzy,
– 1 cebula (najlepiej czerwona),
– ok 7 ugotowanych kotletów sojowych lub kostka sojowa,
– 2 ogórki kiszone,
– 10 dużych ząbków czosnku konserwowego (lub 2 ogórki konserwowe),
– szczypiorek,
– przyprawa do gyrosa,
– olej,
– 2 – 3 łyżki majonezu z fasoli (TUTAJ),
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Ugotowane kotlety pokroić w drobną kostkę, posypać hojnie przyprawą do gyrosa (lub kebaba), usmażyć na oleju tak żeby były złote.
Kapustę pokroić lub porwać na kawałki, ogórki pokroić w kostkę, czosnek w plastry, szczypiorek posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać warzywa razem z ostudzonymi kotletami, dodać odsączoną z wody kukurydzę, ew. przyprawić. Dodać majonez z fasoli (lub sojonez), odstawić sałatkę na trochę do lodówki żeby się smaki “przegryzły”.
Ta sałatka jest naprawdę super, ostatnio nasza faworytka.

Smacznego!!!

print
Previous Pożywne śniadanie na bazie owców i orzechów wg. France Guilain
Next Placki z kaszy jaglanej

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *