Zauważyłam że moja surówka z selera naciowego (TA), jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu, dlatego dzisiaj mam przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musisz jej spróbować!
Składniki:
– 6 łodyg selera naciowego,
– 1 duże soczyste, słodkie jabłko,
– 40 g orzechów włoskich,
– 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję ‘light’),
– sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
– sól, pieprz.
Wykonanie:
Orzechy trochę posiekaj, prażyć je na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć. Selera naciowego pokrój na ok 2 mm plastry (najłatwiej na mandolinie). Jabłko (ze skórą) pokroić na 8 części, wykrój gniazdo nasienne, skrop odrobiną soku z cytryny żeby nie ściemniały, cząstki również pokrój w plastry takiej grubości jak seler.
Wymieszaj seler, jabłko, orzechy, dodaj pozostały sok i majonez, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Oczywiście możesz dać więcej orzechów (mnie się już nie chciało obierać) i majonezu.
Ta sałatka Waldorf z selera naciowego jest rewelacyjna!
Smacznego!!!
[…] 12, 13, 14, […]