Śmietana ryżowa – najprostsza z makaronu ryżowego


Dzisiaj na obiad miałam zupę pomidorową z makaronem ryżowym w kształcie muszelek. Ponieważ za dużo go ugotowałam, postanowiłam resztę przerobić na śmietanę. Lepszą i zdrowszą alternatywę dla śmietany z mleka krowiego czy kupnej śmietany roślinnej.

Składniki:

– ok 1 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego (u mnie muszelki),
– wyciśnięty sok z połowy cytryny,
– dowolne mleko roślinne (tak by uzyskać odpowiednio płynną konsystencję),
ja użyłam niesłodzonego sojowego,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– sól do smaku, odrobina pieprzu.

Wykonanie:

Makaron wrzucić do blendera, zalać go mlekiem – na początku do połowy wysokości makaronu, dodać sok z cytryny, odrobinę soli, i pieprzu. Zmiksować na najwyższych obrotach, spróbować, czy jest wystarczająco przyprawione, gdy potrzeba doprawić do smaku, dodać olej, ponownie zmiksować. Jeśli będzie za gęste dolać jeszcze mleka i zmiksować do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Śmietanę przelać do szklanego słoika i schować do lodówki.
Takiej śmietany można używać do zabielania zup, do sałatek, jak tylko lubimy.
3348

3347

Smacznego!!!

Zapisz

print
Previous Tofucznica z sałatą lodową i pomidorem
Next Pomarańczowe mleko konopne

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *