Soczysta, pełna smaków i różnych tekstur sałatka. Bardzo ładna, kolorowa i do tego pyszna surówka z selera naciowego z dynią i cytrusami 🙂
Składniki:
– 6 gałązek selera naciowego,
– 5 mandarynek,
– 2 cząstki pomelo (może też być więcej mandarynek),
– mały kawałek dyni (u mnie pół plastra o grubości 1,5 cm),
– garść roszponki,
– sól, pieprz, ocet jabłkowy (1-2 łyżki).
Wykonanie:
Selera pokrój w plastry o grubości ok 3-4 mm (najłatwiej mandoliną| lub na tarce z otworami do plastrów), obrane mandarynki przekrój na pół (wszerz) i podziel na cząstki, pomelo obierz ze skórki i albedo (biała część) i podziel na małe części.
Dynie zetrzyj na grubych oczkach tarki, wszystko ze sobą wymieszaj dodając przy okazji roszponkę i przypraw do smaku. Jeśli masz na to czas to odstaw ją żeby smaki się “przegryzły”.
Smacznego!!!
No Comment