Sushi wegańskie z kawiorem


Sushi wegańskie

Uwielbiam sushi, ze wszystkim dodatkami. Potrafię zjeść każą zrobiona ilość (tylko ja je w domu lubię). Ostatnio udało mi się w sklepie Ikea kupić (w końcu po długim oczekiwaniu) kawior z wodorostów, czarny i czerwony. Ten “wynalazek” jest świetny, jeśli nie lubisz smaku morskiego, nie przejmuj się, ten kawior go nie ma chociaż jest z wodorostów. Sushi wegańskie z równie wegańskim kawiorem, jest przepyszne!

Pokazywałam już różne opcje sushi np z tofu, onigirazu, ze szpinakiem, dekonstrukcję w formie smażonych kulek.

Dzisiaj chciałam Ci pokazać sushi wegańskie z kawiorem (wegańskim oczywiście).

Składniki:

  • glony nori,
  • ugotowany ryż do sushi,
  • ew. zaprawa do ryżu (ocet ryżowy + cukier),
  • dowolne dodatki, u mnie: ogórek, papryka, awokado, szczypiorek,
  • wegański kawior.

Wykonanie:

Proste jak każde sushi wegańskie. Najpierw naszykuj sobie warzywa, umyj je, obierz i pokrój w mniej więcej jednakowej grubości paski. Jeśli nie masz w domu specjalnej zaprawy do ryżu do sushi możesz użyć octu ryżowego lub zrobić sushi bez niego i też będzie dobre. Pamiętaj, żeby zrobić sushi ryż musi być zimny, inaczej będziesz mieć problemy przy zawijaniu i zniszczysz nori. Płat nori połóż błyszczącą stroną do deski, dłuższym brzegiem od swojej strony. Rozkładaj dłońmi ryż na grubość ok 0,5 cm lub mniej pozostawiając od góry ok 2 cm bez ryżu. Od swojej strony układaj wzdłuż arkusza obok siebie paski warzyw, awokado, szczypiorek, a za nimi posmaruj ryż kawiorem. Możesz jednego koloru, lub obu (najpierw wzdłuż np 2 cm czerwonego a później czarnego).

Zawijaj ściśle sushi (możesz sobie pomóc matą bambusową) na całej jego długości. Końcówkę bez ryżu możesz delikatnie zwilżyć palcami żeby się lepiej przykleiła. Zrolowane sushi ułóż tak by leżało na końcówce nori (łatwiej się wtedy przyklei ponieważ szybciej zmięknie). Gdy już wykorzystasz wszystkie składniki, zacznij kroić sushi na kawałki (od pierwszej zawiniętej rolki). Zazwyczaj odcinam brzegi na ok 1 cm (tam jest mniej ryżu) i dopiero resztę kroję w równe 2 – 3 cm kawałki (oczywiście początki też zjadam). Sushi możesz podawać z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem.

Sushi wegańskie  Sushi wegańskie

A Ty z czym lubisz sushi?

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

print
Previous Kasza gryczana z cukinią i tofu
Next Warsztaty w Bibliotece Pedagogicznej w Piotrkowie Trybunalskim

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *