Trójkątne mini pizze


Eleganckie pizze, każdy znajdzie na nich coś dla siebie 🙂

Ciasto na pizze

Składniki:

 – 1 szkl. ciepłej wody,
– 1/2 łyżeczki cukru,
– 1 łyżeczka drożdży świeżych (na oko wzięłam),
– 1 łyżeczka soli,
– 1/4 szkl. oleju,
– 2 i 3/4 szkl. mąki (z czego dałam 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej).

Wykonanie:

Połączyć 3  pierwsze składniki, odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, drożdże i olej, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto (ewentualnie dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie). Odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.

Z tego przepisu powinna wyjść duża blacha piekarnikowa, ale można też podzielić je na 2 – 3 części i zrobić okrągłe placki lub trójkąty. Część ciasta której na bieżąco nie zużywam, mrożę.

Wyrośnięte ciasto pokroiłam na 3 części (z czego 2 zamroziłam). Placek rozwałkowałam, pokroiłam na trójkąty, odłożyłam na blachę wyłożoną matą z teflonem.

Jedną połowę trójkątów posmarowałam koncentratem pomidorowym, a drugą sosem czosnkowym (o sosie za chwilę).

Na spody pomidorowe położyłam podsmażone pieczarki, kawałki tempehu wędzonego, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i plasterki czarnych oliwek.

Na spody z sosem czosnkowym trafiły podsmażone pieczarki, czerwona cebula, szpinak, plastry cukinii, brokuł, papryka i oliwki.

Blachę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (mój mocno grzeje więc ustawiłam na ok 160 stopni) na ok 15 minut.

Sos czosnkowy zrobiłam z połowy kostki tofu naturalnego (ok 150 g), sojonezu, odrobiny śmietany, przypraw i oczywiście czosnku.

Do tej pory nie przepadałam za puszystym ciastem ale teraz to jest moje ulubione, miękkie i pyszne.
Co prawda jest trochę zabawy przy takich małych pizzach ale za to jak pięknie wyglądają 🙂

Smacznego!!!

print
Previous Sałatka jarzynowa na bogato z majonezem fasolowym
Next Kotlety z selera i pieczarek

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *