Warstwowa surówka na talerzu


Składniki (dla 2 osób):

– 6 liści kapusty pekińskiej,
– kilka ogórków małosolnych (lub kiszonych),
– 1 bardzo duży pomidor,
– czarne oliwki,
– kilka liści sałaty masłowej,
– kilka ogórków gruntowych,
– szczypiorek,
– sól, pieprz,
– olej (najlepiej lniany).

Wykonanie:

Warzywa myjemy, te które potrzeba obieramy. Szykujemy 2 duże płaskie talerze. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski, rozkładamy po równo na talerzach (tak żeby przykryła cały spód), lekko solimy. Ogórki kiszone pokrojone w plastry układamy jeden obok drugiego na kapuście, na to kładziemy pokrojonego w pół lub ćwierć plasterki pomidora, polewamy delikatnie olejem, solimy, pieprzymy. Na pomidorze kładziemy porwaną w małe kawałki sałatę, rozsypujemy pokrojone w plastry czarne oliwki, na nich układamy pokrojone w plasterki ogórki zielone, delikatnie solimy i na koniec posypujemy dużą ilością szczypiorku (może być z cebulą), polewamy olejem.
Taką sałatkę najlepiej jest na trochę odstawić żeby warzywa puściły soki i przeszły nimi. Można również dodać do niej plastry tofu albo tempehu.

 Smacznego!!!

print
Previous Kapusta z pomidorami na ciepło
Next Sałatka z bobem

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *