Wegańska biała kiełbasa

Wegańska biała kiełbasa

Przed Świętami prawie wszyscy chcą kiełbasy, szukają substytutów mięsnych kiełbas. Na blogach pojawiają się różne przepisy, stwierdziłam, że podzielę się z Wami swoim przepisem na wegańską białą kiełbasę, jest prosty i gdyby nie to, że potrzebny jest do niego gluten w proszku (dostępny przez internet i w sklepach ze zdrową żywnością) reszta składników jest łatwo dostępna. Kiełbaski robi się bardzo szybko a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania 🙂

Składniki:

– 2 i 1/4 szklanki suchego glutenu,
– 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy,
– 1/4 szklanki płatków drożdżowych,
– 1 czubata łyżeczka majeranku,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 spora łyżeczka soli,
– 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego,
– 1/2 łyżeczki czosnku suszonego,
– 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej,
– 2 łyżki oleju,
– 2 i 1/4 szklanki zimnej wody.

Wykonanie:
Do miski wsypać suche składniki, świeży czosnek pokroić w grubą kostkę, dodać do suchych składników wymieszać, w oddzielnym naczyniu wymieszać wodę z olejem, wlać do miski i szybko zacząć mieszać łyżką, tak by składniki się połączyły. Gdy masa jest zbyt sucha dodać odrobinę wody, gdyby wam się przelało musicie dodać glutenu i znów bardzo szybko wymieszać. Masę można jeszcze rękoma chwilę wyrobić. Z tej ilości w zależności od tego jakie duże kiełbaski chcemy zrobić, może wyjść ok 9 szt. Ja zrobiłam 6 grubszych o długości ponad 10 cm.
Z masy odrywamy kawałki, ugniatamy je w ręku tak by były gładkie, formujemy wałek, na grubość jaka nam odpowiada (kiełbaska trochę spęcznieje). Kiełbaskę układamy na foli aluminiowej (musi być większa niż kiełbaska) ściśle ją zawijając (powiedzmy 2 razy dookoła), a końcówki zawijamy jak cukierek.
Kiełbaski gotujemy na parze przez 30 minut. Po wyjęciu zostawiamy ją na chwilę do ostygnięcia (chociaż mój Mąż zjadł od razu). Później odwijamy z folii i chowamy zapakowaną do lodówki. Kiełbasę można później podgrzać w wodzie (zrobiłam to kiedyś w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem, płyn możemy wykorzystać do zrobienia barszczu białego), podsmażyć lub zjeść na zimno, oczywiście możecie też zjeść od razu tak jak mój Mąż 😉
IMG_0169
IMG_0155

Smacznego!!!