Wegańska mozzarella z nerkowców


Pomimo nawału pracy zrobiłam dzisiaj prosty i pyszny ser a’la mozzarella z nerkowców, słodkawy w smaku, ciągnący się, pyszny na kanapkach.  Składniki są nie wyszukane a przepis bardzo prosty, jedynym problemem może być idealne zmiksowanie nerkowców, łatwiej można to zrobić jeśli namoczymy wcześniej orzechy.

Składniki:

  • 100 g nerkowców,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki mąki z tapioki,
  • ew. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 1 mały ząbek świeżego (o ile lubimy – bo mozzarella nie jest czosnkowa 😉 )
  • 200 ml wody.

Wykonanie:

Nerkowce zalać wodą (można namoczyć w niej), zmielić na gładkie “mleko”, dodać do niego pozostałe składniki, zmiksować do połączenia. Żeby uzyskać konsystencję mozzarelli płyn trzeba gotować ciągle mieszając, używamy do tego garnka lub patelni z dobrą powłoką do której masa nie będzie przywierała. Gotujemy, cały czas mieszając łopatką silikonową lub drewnianą (trochę się przykleja), tak by uzyskać jednolitą masę (trwa to kilka minut). Szykujemy sobie miskę z zimną wodą, część masy nabieramy łyżką lub zwilżonymi dłońmi (uwaga jest jeszcze ciepła) i wkładamy ją do zimnej wody, postępujemy tak do wykończenia masy (w zależności od wielkości kulek powinno wyjść ok 4 szt). Ponieważ woda zrobi się po chwili ciepła a kulki zaczną się ściągać możemy je przełożyć do nowej wody (oczywiście zimnej) z dodatkiem soli i w ten sposób przechowujemy je w lodówce. Wyglądają jak prawdziwe kulki mozzarelli i tak się zachowują podczas krojenia.
Pyszne są na grzankach, natartych świeżym czosnkiem z dodatkiem pomidorów, bazylii, można je też zapiekać. Chociaż w smaku nie zupełnie jak mozzarella (bardziej słodkie), to jest pyszne!

P1020110

P1020107

Smacznego!!!

print
Previous Szybka zupa miso na bulionie Amandin
Next Wegański baton bounty

8 komentarzy

  1. Aggy
    22 października 2016
    Odpowiedz

    Płatki drożdżowe? Nigdy nie słyszałam. Gdzie je dostane

    • 22 października 2016
      Odpowiedz

      W sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych, dają serowy posmak.

  2. Mati
    23 października 2016
    Odpowiedz

    a mąka inna, jaka może być? 🙂

    • 23 października 2016
      Odpowiedz

      Nie robiłam z innej 😉 jak spróbuję to dam znać 🙂

      • Aggy
        13 listopada 2016
        Odpowiedz

        Ja dziś robiłam z mąka ryżowa. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znac

  3. Aggy
    13 listopada 2016
    Odpowiedz

    ZakrecOna masz stronę na fb?

    • 13 listopada 2016
      Odpowiedz

      Oczywiście, powinno się podrzucić, a jeśli nie to jest na stronie, adres ten sam: zakreconywegeobiad

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *