Wiem, że często na początku drogi wege może być Ci ciężko ponieważ jak myślę spożywałaś/eś nabiał pod różnymi postaciami. Czasami nie wyobrażamy sobie życia bez sera żółtego, śmietany czy twarożku. Jest kilka łatwych przepisów dzięki którym weganizm będzie dla Ciebie prosty i przyjemny. Dzięki nim nie zniechęcisz się na początku i rezygnacja z nabiału będzie dla Ciebie łatwiejsza.
Bardzo dużo rzeczy możesz przygotować w domu, nie potrzeba kupować wysoko przetworzonych produktów wegańskich. Oczywiście jest to jakiś sposób jeśli nie masz czasu gotować. Polecam jednak od czasu do czasu przygotować coś w domu, z moimi przepisami będzie to lekkie, łatwe i przyjemne 😉
Dzisiaj chcę Ci pokazać, że możesz w prosty sposób z bardzo pospolitych składników – które na pewno masz w domu – przygotować śmietanę – z czego? Z cebuli! Tak, tak dobrze widzisz, wegańska śmietana z cebuli. Daje ona pyszny słodki smak śmietanie.
Składniki:
- 4 duże cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny (lub więcej jeśli lubicie kwaśne),
- sól do smaku.
Wykonanie:
Przygotowanie tej wegańskiej śmietany trwa ok 40 minut. Cebulę po obraniu i przekrojeniu na pół musisz ugotować do miękkości na parze i to jest najtrudniejszy etap przy jej przygotowaniu. Po ugotowaniu cebulę lekko ostudź a później przełóż je do blendera. Dodaj olej, sok z cytryny i szczyptę soli, zmiel na gładką masę. Spróbuj jak smakuje, jeśli jest mało słona lub mało kwaśna dosmacz ją. Prawda, że wegańska śmietana wcale nie jest trudna do zrobienia?
Ta wegańska śmietana może być używana tak samo jak kiedyś używałaś/eś normalnej śmietany, np do zabielania kremów warzywnych, do warzyw itd. Przy okazji jest ona bezglutenowa, więc nada się do spożywania przez wszystkich. Oczywiście nie czuć w niej cebuli 😀
Jeśli lubisz śmietanę spróbuj też tej ryżowej:
Jednak dobrze mówię że weganie są wybitnie inteligentni i z najwyższą cechą charakteru
🙂
SAY WHAAAAAAAAAAAAT?! aż dzisiaj wypróbuję bo moje oczy nie wierzą w to co widzą 😀 <3