Wegański bekon

Wegański bekon

Niektórzy pukają się w głowę, czytając przy wegańskich potrawach nazwy bekon, kiełbasa, jajecznica, czy nawet kotlety zastanawiając się dlaczego osoby nie jedzące mięsa szukają takich substytutów. Większość wegan wychowała się jedząc tradycyjnie, niektórzy lubili smak mięsa ale przestali je jeść ze względu na dobro zwierząt. Często szukają zastępników dawnych smaków i nie widzę w tym nic złego. Tym bardziej, że produkty te powstają bez wykorzystywania zwierząt.

Dlatego dzisiaj proponuje Wam przepis na wegański bekon, można też go nazwać czipsami 🙂 Jest dobry do chrupania, można go też zużyć jako dodatek do hamburgerów czy kanapek.

Jest prosty do zrobienia i bardzo wyrazisty w smaku.

Składniki:

  • ok 5 krążków papieru ryżowego – takiego do sajgonek,
  • 6 łyżek płatków drożdżowych,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub jeszcze lepiej dym wędzarniczy w płynie 1/2 łyżeczki).

Wykonanie:

Płatki drożdżowe, sos sojowy, olej i wędzoną paprykę mieszamy w misce, dodajemy odrobinę wody, tylko tyle żeby miały konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Każdy płat papieru ryżowego delikatnie moczymy w wodzie (ale tylko sekundę, żeby łatwo dało się ciąć), kroimy go na paski o szerokości ok 2 cm, moczymy je teraz tak by były miękkie. Składamy dwa paski ze sobą, kładąc jeden na drugim (żeby była podwójna warstwa 😉 ). Możemy je usmażyć na dwa sposoby, zdrowszy bez oleju, lub mniej zdrowy dodając trochę oleju. Smażymy na rozgrzanej patelni, do czasu aż się z obu stron zbrązowi, trwa to ok 2-3 minut, musicie je kontrolować żeby się nie spaliły bo będą gorzkie.
Dobre są obie wersje smażone na dodatkowym oleju lub bez, spróbujcie obu 🙂 Są smaczne i chrupiące nawet po kilku godzinach leżenia.

IMG_0824

IMG_0814

Smacznego!!!

8 comments on “Wegański bekon
  1. PlacesandPlants napisał(a):

    Co prawda za smakiem bekonu nie tęsknię, bo dla mnie to nigdy nie było smaczne, teraz juz nawet nie pamiętam jak smakowało, tylko że było na: NIE.
    Natomiast to jest bardzo ciekawe jako element chrupki w potrawach! Chetnie kiedys sprobuję.

  2. Sarna napisał(a):

    akurat wszystkie składniki mam w domu, zaintrygował mnie ten przepis, na pewno wypróbuję 🙂

  3. piecze się napisał(a):

    jesteś genialna w moich oczach! 🙂 właśnie smaku chrupiącego bekonu najbardziej mi brakuje od kilku ostatnich lat, gdy przestałam jeść mięso, koniecznie przepis przetestuję i z góry bardzo dziękuję za jego umieszczenie.

  4. Joanna napisał(a):

    Pewnie bym zrobiła, ale nie wiem co to są płatki drożdżowe, albo czym je zastąpić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *