Wegański majonez ze słonecznika


Przepisów na wegański majonez jest już sporo. Królują sojowe, ale również te z fasoli, makaronu, ziemniaka czy orzechów. Dzisiaj proponuje Wam bezmleczny, bezjajeczny czyli wegański majonez ze słonecznika, nie z mleka, tylko z ziarna.

Jest prosty w wykonaniu, tylko jego zrobienie zajmuje kilkadziesiąt minut (przez maszynę oczywiście).

Skład:

  • 1 szklanka (cup) ziaren słonecznika,
  • ok 200 ml zimnej wody,
  • 1,5 łyżeczki soli kala namak “jajecznej”,
  • 1 łyżeczka musztardy (lub więcej jak lubicie),
  • sok z 1/2 lub całej cytryny,
  • ok 450 ml oleju.

Wykonanie:

Majonez robiłam przy pomocy malaksera (rozdrabniacza). Ziarna słonecznika wsypać do misy, dodać wody, soli, musztardy i sok z 1/2 cytryny. Mielić do uzyskania w miarę gładkiej masy (całkiem gładka nie będzie, małe grudki i tak zostają, ale nie przeszkadzają w niczym), trwać to może ok 10-15 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy jest już odpowiednia konsystencja i próbujemy smaku (jeśli jest mało kwaśny dodajemy soku z cytryny). Gdy już będzie odpowiednio zmielony wlewamy powoli od góry olej (niektóre malaksery mają specjalną dziurkę na to w popychaczu) do momentu aż uzyskamy odpowiednio gęstą konsystencję (wychodzi taki sam jak zwykły czy sojowy). Oczywiście przekładamy go do słoika i przechowujemy w lodówce. Z tej ilości wyszło mi ponad 700 ml majonezu.

Ten majonez nie takiego smaku jak sojowy, jest lekko grudkowaty, ale jeśli również świetną alternatywą majonezu, dobrą nie tylko dla tych którzy wystrzegają się soi.

IMG_0278

Smacznego!!!

Weroniko, dziękuję za inspirację 🙂

Zapisz

print
Previous Sałatka ogórkowa do słoików na zimę
Next Dekonstrukcja sushi - smażone kulki ryżowe

4 komentarze

  1. Pozdrawiam
    15 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    No dobra, a dobre to? ;> w ogole?

    • 16 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Jasne, że dobre 🙂 Nie jest idealnym smakowo substytutem majonezu bo ma trochę słonecznikowy posmak ale w sałatce i innych potrawach daje radę 🙂

  2. kami
    15 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Majo ze słonecznika jest super! Polecam jeśli nie macie mocnego blendera mielić same ziarna na mąkę,a potem dorzucić resztę składników 🙂 no i płatki drożdżowe robią robotę ! 🙂

    • 16 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Też dobry pomysł 🙂 Ja do majonezu płatków drożdżowych nie daje bo dałyby serowy posmak a nie tego po majonezie oczekuje 😉 No chyba, że ktoś chce sos serowy 🙂

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *