Wegański ser z fasoli – bezglutenowy, bez orzechów i tłuszczu

Wegański ser z fasoli – bezglutenowy, bez orzechów i tłuszczu

Większość osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o tym chyba jeszcze nie słyszałaś? Ten wegański ser z fasoli, jest szybki do zrobienia i pyszny.

Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą).

Składniki:

– 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub z puszki),
– 1 szklanka gorącej wody,
– 1/4 szklanki płatków drożdżowych,
– 2 łyżki mąki z tapioki,
– 1 łyżka białego miso.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmieli na gładko. Przelej go na patelnię, Gotuj ciągle mieszając przez ok 2 minuty, aż masa zacznie gęstnieć. Masz już gotowy, pyszny ciągnący się ser do zapiekanek, pizzy czy innych dań na ciepło 🙂
Jeśli chcesz zrobić ekspresowe zapiekanki z jego użyciem wystarczy, że pokroisz pieczarki w grube plastry i je podsmażysz. Chleb posmaruj cienko fasolowym serem, ułóż na nim plastry pieczarek, pokrojoną cebulę i na wierzch dać dużo sera 🙂 Włóż do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni z włączoną górną grzałką. Zapiekaj przez kilka minut.

wegański ser z fasoli

wegański ser z fasoli

IMG_0106

Smacznego!!!

Zapisz

Komentarze

  1. Ania napisał(a):

    Wygląda zachęcająco. Czy wyjdzie bez płatków drożdżowych? Niestety mam uczulenie na drożdże. Piękny blog, pozdrawiam.

    1. ZakręcOna napisał(a):

      Aniu, oczywiście, że wyjdzie, nie będzie tylko miał serowego posmaku 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂