Wegańskie mango lassi

Wegańskie mango lassi

Mango lassi to napój wywodzący się z Indii, w oryginale przygotowywany z jogurtu, mango i wody lub lodu. Bardzo łatwo zrobić wegańskie mango lassi, wystarczy użyć jogurtu sojowego z Kauflanda.

Często do niego dodawane są chili lub kardamon. Tradycyjny napój lassi jest słonawy, ale istnieje wiele jego odmian, w tym również na slodko, jak ten z mango.

Jeśli lubisz gęste koktajle możesz zrobić go bez wody. W gorące dni warto dodać do niego kostki lodu, będzie idealny na orzeźwienie.

Składniki:

  • 1 duże mango,
  • ok 200 ml jogurtu sojowego,
  • szczypta kardamonu,
  • ok 100 ml zimnej wody,
  • kilka kostek lodu gdy chcesz mieć zimny napój.

Wykonanie:

Najprostsze jakie może być, bo wegańskie mango lassi jest napojem – deserem ekspresowym. Wystarczy, że obkroisz pestkę z mango (możesz użyć specjalnego narzędzia które pokazywałam tutaj), obierzesz skórkę, lub wyjmiesz miąższ łyżką. Pamiętaj też, że przy pestce go sporo zostało, więc jej nie wyrzucaj. Wrzuć mango do blendera, dodaj jogurt, wodę oraz szczyptę kardamonu (jeśli go nie lubisz to pomiń), zmiksuj na gładko, wrzuć kostki lodu do szklanki, zalej napojem i gotowe! W zależności od tego jaką gęstość lubisz możesz dowolnie ją kontrolować dolewając więcej wody lub dodając więcej jogurtu. Wypijaj to pyszne wegańskie mango lassi od razu!

Ja zrobiłam wersję bardziej koktajlową. Miałam pyszny deser. Myślę, że byłyby też świetne z tego lody! Zrobiłam więcej dlatego jutro będę się delektowała lodami jogurtowymi z mango 🙂

wegańskie mango lassi

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz