Wegańskie meatballs – pulpety


Jak zawsze proste do przygotowania i bardzo pyszne pulpety 🙂

Składniki na 12 szt:

– 1 tofu (180 g) – użyłam marynowanego, ale może być naturalne,
– ok 400 g obranych pieczarek,
– 1 nieduża cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
– 1 łyżeczka musztardy,
– ew. 2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków),
– pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,
– pieprz, pieprz ziołowy,
– olej do smażenia.

Wykonanie:

Pieczarki drobno pokroić, wrzucić na patelnię, przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę smażyć, aż odparuje woda z pieczarek i zmniejsza one swoją objętość.
Tofu położyć na desce, przykryć talerzem i obciążyć czymś ciężkim, tak by jak najwięcej wody wycisnęło się z tofu. Tofu osuszyć papierem, wrzucić do miski, dobrze rozdrobić widelcem, dodać musztardę, siemię, przyprawy, masło orzechowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone pieczarki z cebulą. Dobrze wymieszać masę, nabierać niewielką ilość, w dłoni formować kulki mocno ściskając masę. Po zrobieniu wszystkich pulpetów, rozgrzać olej w niedużym garnku lub małej patelni. Najlepiej żeby pulpety były zanurzone do połowy w oleju, dlatego najłatwiej smażyć w małym garnku. Smażymy do czasu, aż będą złote, odkładamy do odsączenia.
Ja zjadłam je z sosem pomidorowym i gotowaną na parze kapustą pekińską.
Oczywiście możecie je też upiec w piekarniku, dodając do masy odrobinę oleju 🙂

 IMG_85293
IMG_8540
IMG_8545

Smacznego!!!

print
Previous Jabłecznik bez pieczenia - na zimno
Next Sok detoksykujący

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *