Wegańskie „śledzie” w pomidorach z rodzynkami

Wegańskie „śledzie” w pomidorach z rodzynkami

Kolejny „zastępnik” ryby w wegańskim menu 🙂 Boczniaki a’la śledzie w pomidorach ze słodką nutą.

W mojej rodzinie są teraz dwa obozy – jedna strona za bakłażanem w jogurcie druga za boczniakami w pomidorach 😉 Ciekawe które Wy wybierzecie?

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • ok 1 szklanki koncentratu pomidorowego lub passaty,
  • 1 duża cebula,
  • 3/4 lub 1 szklanka rodzynek niesiarkowanych,
  • 1 lub 2 płaty glonów nori,
  • sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • olej.

Wykonanie:

Boczniaki gdy są brudne oczyszczamy je pędzelkiem, dzielimy je rękoma na mniejsze kawałki (lub kroimy wzdłuż nożem). Smażymy je na niedużej ilości oleju soląc tak by były raczej ususzone niż usmażone na skwarki. Do garnka wlewamy 1 łyżkę oleju i przesmażamy na nim cebulę, zalewamy ją koncentratem, dodajemy rodzynki, liść laurowy, ziele angielskiej, pokruszone glony nori, dolewamy trochę wody i gotujemy ok 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy boczniaki z sosem pomidorowym, próbujemy i ew. doprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia a później do lodówki żeby się przegryzły (najlepiej na całą noc).

Zjadamy jak lubimy 😉 na chlebie, na śniadanie, na kolację lub jako zakąskę 😉 A Wy jak byście je zjedli?

Boczniaki a'la śledź

Smacznego!!!

Jeśli brakuje Ci śledzi, możesz też wypróbować ten przepis na bakłażany

Bakłażan w jogurcie czyli wegańskie „śledzie pod pierzynką”

lub boczniaków w oleju

Boczniaki a’la śledzie

 

 

Zapisz