Zima za oknem, ale czasami ma się ochotę na wiosenne smaki. Czemu by jednak do eksportowanych warzyw 😉 nie dołożyć zdrowej kaszy jaglanej. Taka sałatka będzie dobra o każdej porze dnia, na śniadanie, lunch do pracy, obiad czy kolację 🙂
Składniki:
- ugotowana kasza jaglana (1 szklanka) lub 1/2 surowej do ugotowania,
- 1/2 ogórka wężowego,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki zielonej,
- mała główka sałaty rzymskiej,
- 1/2 awokado,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie, ale daje ona niesamowity smak),
- 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego (polecam Look Food),
- sól himalajska (ostatnio używam tej gruboziarnistej – najbardziej lubię sama sobie zmielić w młynku 🙂 ),
- szczypta pieprzu,
- olej tłoczony na zimno,
- mała garść pestek dyni.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną jeśli mamy surową gotujemy na sypko i studzimy. Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części (czyli na pół i na pół) i każdą na ok 3-4 mm plastry, paprykę kroimy w dużą kostkę, sałatę rzymską na kawałki, awokado w kostkę. Siekamy natkę pietruszki, szczypiorek. Kiszoną cytrynę kroimy w kostkę (da mnóstwo aromatu, ale jeśli jej nie macie zróbcie bez i też będzie dobra). Mieszamy ze sobą składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, dodajemy odrobinę oleju, mieszamy. Sałatkę przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!!!
Wygląda smakowicie. A gdzie można zdobyć kiszoną cytrynę?
Kasiu, w sklepach z orientalną żywnością albo na rynkach. Ja kupuję na eko targu gdzie Pan z Maroka ma różne skarby. Można je też ukisić samemu.