Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną


Zima za oknem, ale czasami ma się ochotę na wiosenne smaki. Czemu by jednak do eksportowanych warzyw 😉 nie dołożyć zdrowej kaszy jaglanej. Taka sałatka będzie dobra o każdej porze dnia, na śniadanie, lunch do pracy, obiad czy kolację 🙂

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana (1 szklanka) lub 1/2 surowej do ugotowania,
  • 1/2 ogórka wężowego,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki zielonej,
  • mała główka sałaty rzymskiej,
  • 1/2 awokado,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie, ale daje ona niesamowity smak),
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego (polecam Look Food),
  • sól himalajska (ostatnio używam tej gruboziarnistej – najbardziej lubię sama sobie zmielić w młynku 🙂 ),
  • szczypta pieprzu,
  • olej tłoczony na zimno,
  • mała garść pestek dyni.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną jeśli mamy surową gotujemy na sypko i studzimy. Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części (czyli na pół i na pół) i każdą na ok 3-4 mm plastry, paprykę kroimy w dużą kostkę, sałatę rzymską na kawałki, awokado w kostkę. Siekamy natkę pietruszki, szczypiorek. Kiszoną cytrynę kroimy w kostkę (da mnóstwo aromatu, ale jeśli jej nie macie zróbcie bez i też będzie dobra). Mieszamy ze sobą składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, dodajemy odrobinę oleju, mieszamy. Sałatkę przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!!!

print
Previous Wegański hot dog czyli bułka z pieczarkami
Next Kiełku_jemy czyli dlaczego warto i jak kiełkować nasiona

2 komentarze

  1. Kasia
    30 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie. A gdzie można zdobyć kiszoną cytrynę?

    • 31 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Kasiu, w sklepach z orientalną żywnością albo na rynkach. Ja kupuję na eko targu gdzie Pan z Maroka ma różne skarby. Można je też ukisić samemu.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *