Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną

Zima za oknem, ale czasami ma się ochotę na wiosenne smaki. Czemu by jednak do eksportowanych warzyw 😉 nie dołożyć zdrowej kaszy jaglanej. Taka sałatka będzie dobra o każdej porze dnia, na śniadanie, lunch do pracy, obiad czy kolację 🙂

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana (1 szklanka) lub 1/2 surowej do ugotowania,
  • 1/2 ogórka wężowego,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki zielonej,
  • mała główka sałaty rzymskiej,
  • 1/2 awokado,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie, ale daje ona niesamowity smak),
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego (polecam Look Food),
  • sól himalajska (ostatnio używam tej gruboziarnistej – najbardziej lubię sama sobie zmielić w młynku 🙂 ),
  • szczypta pieprzu,
  • olej tłoczony na zimno,
  • mała garść pestek dyni.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną jeśli mamy surową gotujemy na sypko i studzimy. Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części (czyli na pół i na pół) i każdą na ok 3-4 mm plastry, paprykę kroimy w dużą kostkę, sałatę rzymską na kawałki, awokado w kostkę. Siekamy natkę pietruszki, szczypiorek. Kiszoną cytrynę kroimy w kostkę (da mnóstwo aromatu, ale jeśli jej nie macie zróbcie bez i też będzie dobra). Mieszamy ze sobą składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, dodajemy odrobinę oleju, mieszamy. Sałatkę przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!!!

Komentarze

  1. Kasia napisał(a):

    Wygląda smakowicie. A gdzie można zdobyć kiszoną cytrynę?

    1. ZakręcOna napisał(a):

      Kasiu, w sklepach z orientalną żywnością albo na rynkach. Ja kupuję na eko targu gdzie Pan z Maroka ma różne skarby. Można je też ukisić samemu.