Ziemniaczana zupa krem

Ziemniaczana zupa krem

 

Jesień to czas zup, rozgrzewających, sytych i pysznych, taka właśnie jest ziemniaczana zupa krem.

 

Jej atutem jest to że bardzo szybko się przygotowuje, co na pewno dla Ciebie jest ważne. I  oczywiście jej smak, mocno ziemniaczany, wędzony, po prostu pyszny!

 

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • tofu wędzone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • papryka wędzona,
  • 2-3 łyżki dobrego oleju,
  • 2 liście laurowe, 2 ziarnka ziela angielskiego.

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obierz. Możesz teraz wybrać jeden z dwóch sposobów przygotowania zupy:

1. pokrój wszystkie ziemniaki w kostkę, zalej je wodą niewiele ponad ich poziom, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości, pod koniec wyjmij liście laurowe i ziele oraz kilka łyżek pokrojonych ziemniaków na talerz a resztę zmiel.

2. wrzuć wszystkie ziemniaki w całości do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości. Wyjmij liście laurowe i ziele oraz 2 ziemniaki, pokrój je w kostkę. Resztę ziemniaków w garnku zmiel na krem.

Tofu i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż je na złoto (nie przypalając cebuli). Czosnek pokrój w plastry. Dodaj tofu, czosnek i cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki do kremu, chwilę razem gotuj.

Jeśli lubisz ostrzejszy smak, możesz dodać podczas gotowania trochę pokrojonej papryki chili.

 

Przypraw sola, pieprzem oraz papryką wędzoną do smaku. Zjadaj z pokrojonym szczypiorkiem.

Ziemniaczana zupa krem jest pyszna! Będzie smakowała nie tylko wielbicielom ziemniaków, ale doceni ją każdy wielbiciel zup 🙂 Przy okazji jest naturalnie bezglutenowa.

ziemniaczana zupa krem

Smacznego!!!

Jeśli lubisz zupy krem, rzuć okiem też ten krem z groszku i cukinii:

Zupa krem z groszku i cukinii